Hlavní obsah

Před 80 lety byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva

Před 80 lety, 17. listopadu 1941, byl v Londýně vyhlášen 17. listopad jako Mezinárodní den studentstva, a to jako připomínka perzekuce českých studentů německými okupanty od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava. Podle mnohých zdrojů jde o jediný mezinárodní svátek mající původ v bývalém Československu.

Foto: ČTK

Z pohřbu studenta Jana Opletala (ve výřezu), který se konal 15. listopadu 1939.

Článek

Od roku 2019 je 17. listopad přidán mezi státní svátky - přejmenován byl z „Dne boje za svobodu a demokracii“ na „Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva“, aby byly akcentovány jak válečné události roku 1939, tak tzv. sametová revoluce v roce 1989.

17. listopad 1989: Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

17. listopad

Obě události jsou silně spjaty se studenty českých, potažmo čs. vysokých škol. V prvním případě (1939) šlo o vzdor české inteligence vůči nacistické okupaci a represivním nařízením německé státní moci uvnitř protektorátu, jenž byl krutě potrestán popravami studentských vůdců spolu s dělnickými představiteli.

Ve druhém případě (1989) šlo o vzpouru jejich nejmladších následovníků, kteří se postavili represím domácího komunistického režimu podporovaného od roku 1945 Moskvou, která však už neměla potřebu podruhé vojensky zasáhnout.

Národní třída 17. listopadu: v roce 1989 bod zlomu, dnes živá vzpomínka

17. listopad

Zatýkání a uzavírání VŠ

Konkrétně podzim roku 1939 přinesl v Protektorátu na dlouhou dobu poslední velká vystoupení proti okupační moci. Jejich dohra byla tragická - během demonstrací 28. října zastřelily německé pořádkové jednotky dělníka Václava Sedláčka a smrtelně zranily studenta medicíny Jana Opletala (zemřel 11. listopadu).

A právě pohřeb Jana Opletala 15. listopadu se stal další manifestací, na kterou okupanti zareagovali zatýkáním studentů.

Foto: ČTK

Vlevo cestovní pas Václava Sedláčka, vpravo Opletalův studijní index

Gestapo s dalšími německými policejními jednotkami tehdy obsadilo vysokoškolské koleje v Praze, Brně a Příbrami a zatklo více než 2000 studentů. Zatčené odváželi do věznice na Pankráci a do kasáren v Ruzyni, kde Němci zastřelili devět funkcionářů studentských spolků.

Část studentů - méně než dvacetiletí a cizinci - byla nakonec propuštěna, ale přes 1260 jich skončilo v koncentračním táboře Sachsenhausen-Oranienburg u Berlína. Ti, co přežili, byli od prosince 1939 propouštěni, poslední se dostali domů až v březnu 1943.

Z Hitlerova rozkazu byly 17. listopadu 1939 navíc všechny české vysoké školy uzavřeny, což postihlo přes 15 tisíc studentů a také přes 1200 pedagogických pracovníků.

Mezinárodní den studentstva: svátek, který to u Čechů neměl vždy lehké

17. listopad

Jako projev obecného uznání československým studentům je 17. listopad od roku 1941 slaven jako Mezinárodní den studentstva. Stalo se tak na zasedání Mezinárodní studentské rady v Londýně, jehož se zúčastnili delegáti z 26 zemí.

17. listopad v Praze bude v duchu vzpomínkových akcí, demonstrací a protikoronavirových opatření

17. listopad

V tento den se u nás tradičně konají mnohé akce a oslavy napříč celou republikou, primárně v Praze, která byla místem historických událostí v letech 1939 i 1989. Ani letos se však oslavám 17. listopadu nevyhnou bezpečnostní protikoronavirová opatření.

Foto: Pavel Hroch, ČTK

Policejní kordon na Národní třídě 17. listopadu 1989, který sevřel čelo pochodu demonstrantů.

Zahájen bude 17. listopad již tradičně v 9:00 vzpomínkovou akcí u Hlávkovy koleje, kterou organizuje nejstarší česká nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Na ni navazuje pietní akt v Žitné ulici. Program vzpomínkového aktu na Albertově potrvá od 10:00 do 18:00 hodin. Probíhat zde bude několik příspěvků a diskusí i prezentací činnosti studentských spolků.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Můžete si připomenout i náš Speciál, ve kterém jsme předloni v době kulatého výročí obě listopadové události podrobně shrnuli.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Pamětní deska připomínající události 17. listopadu 1989, kdy v blízkosti rohu Mikulandské a Národní ulice došlo ke střetu složek VB a studentů, byla instalována v r. 1990 do podloubí Kaňkova paláce na Národní třídě a roku 2016 přesunuta na průčelí budovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám