Hlavní obsah

Stasi chtěla v roce 1989 střílet do lidí, promluvily archivy

Pouhých pár dní před pádem Berlínské zdi 9. listopadu 1989 zamýšlela nezanedbatelná část represivního aparátu NDR použít proti demonstrantům střelné zbraně. Dokazují to tajné dokumenty východoněmecké Státní bezpečnosti (Stasi) objevené v Lipsku a jeho okolí, k nimiž se dostal týdeník Focus.

Foto: Staff/File , Reuters

Pád Berlínské zdi - 10. listopadu 1989

Článek

Objekty Stasi „mají být bráněny s nasazením veškerých dostupných prostředků proti nepřátelům“, stojí v rozkazu strážné službě okresní úřadovny Stasi ve Wurzenu u Lipska.

Je to poprvé, kdy archivy vydaly písemné svědectví o nařízení nasadit proti protestujícím všechny prostředky
Christian Boss, historik

„Je to poprvé, kdy archivy vydaly písemné svědectví o nařízení nasadit proti protestujícím všechny prostředky,“ potvrdil Focusu historik Christian Boss (68) a připomněl, že nemalou část spisů z této doby se Stasi po 9. listopadu 1989 podařilo zničit.

Nejen vodní děla

„Jakmile první osoba pronikne přes oplocení objektu, velitel okresního úřadu dostane od náčelníka krajské správy povolení ke střelbě,“ informoval podřízené 3. listopadu 1989 nadporučík Löw, šéf okresní úřadovny Stasi v Delitschi.

NDR se bála, že jí Izrael předá nepravého Mengeleho

Historie

Löw při zajištění bezpečnosti svého úřadu neponechal nic náhodě. Nejprve rozestavěl bezprostředně kolem služebny a také v okolních ulicích hlídky se psy. Pak zformoval „pohotovostní skupinu“ pro zásah proti případným vetřelcům a vybavil ji slzným plynem a štíty.

„Vzhledem k masovým demonstracím v blízkém Lipsku nasadil víc psů a výzbroj rozšířil o obušky, pouta a roubíky. Kromě toho velitelství instalovalo na obranu proti protestujícím vodní děla,“ líčil Focus.

V německém archivu našli Putinovu průkazku Stasi

Zahraniční

Egon Krenz, tehdejší šéf vládnoucí strany, a premiér Hans Modrow zastavili celostátním nařízením vyzbrojování poboček Stasi a ve snaze zachránit režim přistoupili k dialogu s opozicí.

Lipsko kolébkou občanského vzdoru
Východoněmecká vzpoura proti režimu začala 9. října 1989 v Lipsku.
Tehdy se sešlo kolem 70 tisíc lidí, kteří se pokojnou cestou vyjádřili pro výrazné změny ve společnosti.
Centrem pondělních protestů se stal kostel svatého Mikuláše.
16. října demonstrovalo 120 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám