Hlavní obsah

Superpotravina z příkopu u cesty: kopřivová semínka zlepší zdraví i náladu

4:02
4:02

Poslechněte si tento článek

Kopřivu bereme na milost na jaře, když ji přidáváme do velikonoční nádivky. Po zbytek roku na ni ale spíš nadáváme, zvlášť když nám kolem lesních pěšinek znepříjemňuje procházky. Podívejte se na ni ale pozorně: od poloviny července do září visí na rostlinách střapaté „vlasy“ plné semínek. Právem se považují za superpotravinu – a jejich sběr vás nebude stát ani korunu.

Foto: Shutterstock

Kopřivová semínka můžete přidat do smoothie, jogurtu nebo do těsta. Prospějí pleti i vlasům a dodají energii při stavech vyčerpání a úzkosti.

Článek

Pod označením superpotravina si nejspíš představíte exotické rostliny s cizokrajnými jmény jako goji, chia, maca… A přitom nám to nejlepší často roste pod nosem a úplně zadarmo.

Jedlé plevele z volné přírody obsahují celou řadu látek, které podporují střevní mikrobiom i imunitu. Nekorunovanou královnou je mezi nimi „obyčejná“ kopřiva. Odborné studie dnes potvrzují to, co naši předkové dobře věděli: kopřiva působí blahodárně téměř na všechny systémy těla a využít se dá doslova celá – od jarních výhonů a listů až po kořen. Teď, když je léto ve své druhé polovině, nastal čas sbírat semínka.

Proč jsou kopřivová semínka tak výjimečná?

Kopřivová semínka mají vysoký obsah bílkovin, vitaminů a minerálů – především železa, hořčíku, zinku a vápníku – a také nenasycených mastných kyselin, které prospívají srdci, pokožce i nervové soustavě.

Na muže působí jako životabudič: zvyšují produkci spermatu a podpoří libido, ženám usnadní kojení. Obě pohlaví pak ocení jejich schopnost zdokonalit pleť, posílit nehty a zlepšit krásu vlasů, podporují jejich růst i lesk.

V lidovém léčitelství se tradičně doporučovala při vyčerpání, únavě, při oslabené potenci nebo k podpoře rekonvalescence po nemoci. Dnes se o nich mluví jako o přírodním adaptogenu – látce, která pomáhá tělu lépe zvládat stres a obnovit vnitřní rovnováhu.

Velmi dobře se dají využít i v kuchyni - a to je už dost důvodů, proč si na nejbližší procházku vzít nůžky, malý košík a pustit se do sběru.

Foto: Shutterstock

Kopřiva je dvoudomá: samičí rostliny se semínky poznáte podle tmavších a svěšených květenství.

Jak sbírat kopřivová semínka

Nejdřív trochu botanické teorie: kopřiva je dvoudomá rostlina. To znamená, že má samčí a samičí květenství. Je důležité umět je rozeznat, protože semínka se tvoří jenom u samičích rostlin. Jak je poznáte? Samičí květenství jsou tmavší, těžší, svěšená dolů, plná kulatých semínek. Naproti tomu světlejší samčí květy rostou vzhůru a trčí do prostoru, a když se zadíváte pozorně, uvidíte malé květy.

Při sběru stříhejte celé hrozny samičích „vlasů“ i se semínky. Šetrně je uložte do košíku, ploché krabice nebo papírového pytlíku a doma rozložte ve stínu na pečicí papír nebo starý ubrus. Nechte je dobře uschnout a za tři až čtyři dny je lehce promněte nad miskou: semínka se sama oddělí a vypadnou. Semínka kopřivy jsou opravdu drobná, takže můžete usušená květenství také prosít přes sítko.

TIP: Citlivější a opatrnější sběrači se můžou na sběr vybavit zahradnickými rukavicemi.

Semínka uložte do sklenice s uzávěrem a skladujte na chladnějším tmavém místě. Před použitím je rozdrťte v hmoždíři nebo třeba v elektrickém mlýnku na kávu, účinné látky tak budou pro vaše tělo snadněji dostupné.

Jak využít kopřivová semínka?

Chuť kopřivových semínek zvýrazníte, když je lehce nasucho opečete na pánvi. Můžete je přidat takřka do všeho, do čeho přidáváte běžnější sezam, lněné semínko nebo mák.

  • obohatí ranní kaše, smoothie nebo jogurt
  • použijte je jako posypku na chleba s tvarohovou nebo jinou oblíbenou pomazánkou
  • přidejte je do salátů, polévek nebo rizota
  • přimíchejte je do těsta na domácí chléb
  • vmíchejte je do bramborové kaše, na talíři jimi posypejte těstoviny
  • vytvořte si vlastní semínkovou granolu nebo müsli
  • posypejte jimi slané krekry nebo jiné domácí pečivo

Oblíbený je také kopřivový med či sůl: v obou případech semínka nadrťte a buď zalijte medem, nebo smíchejte se solí.

Takže až příště půjdete kolem kopřiv a napadne vás, že by zasloužily vysekat, možná si to rozmyslíte. Ne každý plevel je nepřítel – některý vám může zlepšit vlasy, pleť a náladu.

Výběr článků

Načítám