Článek
INGREDIENCE na 4 porce | |
---|---|
400 g polohrubé mouky | 350 g hladké mouky |
1 vejce | 42 g droždí |
200 g cukru moučka | špetka soli |
100-150 ml vlažného mléka (dle potřeby) | |
Na kvásek: | |
1 lžička cukru krystal | 50 ml vlažného mléka |
1 droždí (42 g) | |
Na náplň: | |
250 g lesních borůvek | |
Na ozdobu a ochucení: | |
150 g moučkového cukru | 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu |
100 g rozpuštěného másla |
POSTUP:
- Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru krystalu a vlažného mléka: do misky nasypeme cukr, rozdrobíme na něj droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Promícháme, aby vzniklo řidší těstíčko – kvásek. Když zvětší svůj objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel.
- Do větší mísy nasypeme obě mouky, přidáme vejce, moučkový cukr, sůl a vlažné mléko. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek.
- Těsto mícháme ručně nebo zpracováváme elektrickým hnětačem či v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto přeložíme na pomoučněný vál a ještě ho lehce propracujeme. Pak z něj vytvoříme delší silný pramen, ze kterého nakrájíme asi pěticentimetrové kousky.
- Každý kousek pak roztáhneme do čtverce a doprostřed vždy uložíme náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Pak každý kousek zabalíme a zakulatíme do tvaru knedlíku.
- Takto připravené knedlíky necháme na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vkládáme do hrnce na pařák a necháme 15 minut vařit. Můžeme také použít parní hrnec.
- Po této době všechny knedlíky rychle vyndáme a hned každý kousek jemně trochu roztrhneme dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily.
- Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijeme rozpuštěným máslem.
Tip šéfkuchaře Josefa Tydlačky: Knedlíky také můžeme servírovat posypané grankem nebo strouhaným perníkem.