Hlavní obsah

Kynuté borůvkové knedlíky jako od babičky

1:52
1:52

Poslechněte si tento článek

Kynuté borůvkové knedlíky v mnohých z nás vyvolají vzpomínky na dětství a prázdniny strávené u babičky. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky.

Foto: Resort Valachy

Kynuté borůvkové knedlíky

Článek
INGREDIENCE na 4 porce
400 g polohrubé mouky350 g hladké mouky
1 vejce42 g droždí
200 g cukru moučkašpetka soli
100-150 ml vlažného mléka (dle potřeby)
Na kvásek:
1 lžička cukru krystal50 ml vlažného mléka
1 droždí (42 g)
Na náplň:
250 g lesních borůvek
Na ozdobu a ochucení:
150 g moučkového cukru 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
100 g rozpuštěného másla

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru krystalu a vlažného mléka: do misky nasypeme cukr, rozdrobíme na něj droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Promícháme, aby vzniklo řidší těstíčko – kvásek. Když zvětší svůj objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel.
  2. Do větší mísy nasypeme obě mouky, přidáme vejce, moučkový cukr, sůl a vlažné mléko. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek.
  3. Těsto mícháme ručně nebo zpracováváme elektrickým hnětačem či v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout.
  4. Vykynuté těsto přeložíme na pomoučněný vál a ještě ho lehce propracujeme. Pak z něj vytvoříme delší silný pramen, ze kterého nakrájíme asi pěticentimetrové kousky.
  5. Každý kousek pak roztáhneme do čtverce a doprostřed vždy uložíme náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Pak každý kousek zabalíme a zakulatíme do tvaru knedlíku.
  6. Takto připravené knedlíky necháme na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vkládáme do hrnce na pařák a necháme 15 minut vařit. Můžeme také použít parní hrnec.
  7. Po této době všechny knedlíky rychle vyndáme a hned každý kousek jemně trochu roztrhneme dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily.
  8. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijeme rozpuštěným máslem.

Tip šéfkuchaře Josefa Tydlačky: Knedlíky také můžeme servírovat posypané grankem nebo strouhaným perníkem.

Související témata:
Ovocné knedlíky

Výběr článků

Načítám