Hlavní obsah

Léčivé účinky levandule a jak ji využít v kuchyni a při výrobě domácí kosmetiky

7:14
7:14

Poslechněte si tento článek

Levandule, fialová královna mezi bylinkami, si po staletí získává srdce lidí svou omamnou vůní, krásou i všestranným využitím. Ať už jde o lidové léčitelství, domácí kosmetiku, nebo kuchyni plnou originálních chutí, tato středomořská bylinka dokáže překvapit nejen příjemným aromatem, ale i léčivou silou ukrytou v každém květu.

Foto: Profimedia.cz

V kuchyni lze použít jak květy levandule, tak listy.

Článek

Levandule má v sobě řadu účinných látek od silic, tříslovin, přes antokyany, hořčiny, po pryskyřice. Je hojně využívána nejen v přírodním a konvenčním léčitelství, ale také v gastronomii a kosmetice. K léčebným účelům a v kosmetice jsou přitom využívány jen květy, v gastronomii i mladé listy a nať levandule.

V léčitelství se využívají květy levandule pro její zklidňující účinky do směsí bylinek, které jsou zároveň vhodné i při bolestech hlavy, nervozitě či závratích.

Levandulová tinktura se využívá k vnějšímu použití, jelikož prokrvuje pokožku a pomáhá při revmatismu, dně či v ošetřování špatně se hojících ran, popálenin i zánětlivých ložisek. Podobně funguje i levandulový olej či levandulová mast.

V přírodním léčitelství se používá i levandulová vůně. Pytlíčky plněné sušeným levandulovým květem jsou oblíbené při nespavosti, stresu, depresi či bolestech hlavy.

Levandulový olej lze použít i jako ideální pomůcku na ošetření štípanců od komárů. Stačí nanést kapku oleje přímo na postižené místo. Natření oleje na spánky vám také může významně ulehčit usínání.

Hlavní léčivé účinky levandule

  • Zklidnění nervového systému
    • Pomáhá při stresu, úzkosti, nervozitě, podrážděnosti a nespavosti.
  • Podpora spánku
    • Levandulový čaj nebo pár kapek esenciálního oleje na polštář napomáhá klidnému usínání.
  • Úleva při bolestech hlavy a migrénách
    • Inhalace nebo jemná masáž spánků levandulovým olejem může zmírnit napětí.
  • Podpora trávení
    • Pomáhá při nadýmání, žaludečních křečích a kolikách.
  • Protizánětlivé a antiseptické účinky
    • Vhodná k ošetření drobných ran, popálenin, akné nebo ekzémů.
  • Uvolnění svalového napětí
    • Koupele s levandulí nebo masáže olejem pomáhají při svalových bolestech a revmatismu.
  • Podpora dýchacích cest
    • Inhalace levandulové silice pomáhá při bronchitidě, chřipce a nachlazení.

Sušená levandule má pak bohaté využití i v kosmetice, a to nejen jako přísada do voňavek, ale i do voňavých mýdel, koupelových solí a podobně. Levandulové pytlíčky pak fungují i jako odpuzovač šatních i kuchyňských molů.

V kuchyni je nejoblíbenější nať a listy, jež jsou součástí provensálského koření. Stále více ale lidé využívají při vaření i samotné květy, a to jednak k ovonění soli, cukru, medu či k výrobě sirupu do oblíbených domácích limonád či k ozdobě a ochucení pokrmů.

Jak na sušení levandule

Svazky s levandulí (o průměru zhruba 6-8 cm) zavěste květy dolů na dobře větraném místě, například v altánu či kdekoliv jinde, kde není přímé sluneční záření, na kterém by došlo ke ztrátě krásně fialové barvy.

Levandule při optimálních podmínkách schne 3-4 týdny, že je správně usušená, poznáte tak, že stonek lze snadno zlomit a při lámání křupne.

Foto: Profimedia.cz

Sušení levandule

Levanduli lze samozřejmě usušit i v domácí sušičce či v horkovzdušné troubě při 40 °C a s lehce pootevřenými dvířky, aby docházelo k úniku vlhkosti.

Levandule v kuchyni

V kuchyni lze použít jak květy levandule, tak listy. Lze je použít jako koření, ale i jako dekoraci do salátů, sladkostí či limonád.

Nálev z levandulového květu má tlumivý účinek na nervy, snižuje krevní tlak, působí trochu močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku.

Levandulová sůl

Smíchejte 3 lžíce sušené levandule (9 lžic čerstvé) a 3/4 kg hrubé mořské či himálajské soli, nasypte do uzavíratelných sklenic a nechte deset dnů na chladném temném místě. Pokud jste použili čerstvou levanduli, vyndejte ji, pokud sušenou, nechte ji v soli.

Levandulová sůl bývá součástí středomořských pokrmů, lze ji využít jako koření různých druhů mas či do zeleninových salátů.

Levandulový cukr

Rozmixujte 1 lžíci sušené levandule či 3 lžíce čerstvé, smíchejte s 250 g cukru krystal či třtinového cukru a nasypte do uzavíratelné sklenice. Uskladněte v chladu a temnu.

Lze použít do čaje, kávy, horkých nápojů, ale i domácích limonád.

Levandulový sirup

Ingredience: 1 l vody, 1 kg cukru, 1 kávová lžička kyseliny citronové, 100 g čerstvých květů levandule (může být i se stonkem), 1 bio citron.

Postup: Do kastrolu nalijte vodu, přidejte cukr a citron nakrájený na plátky. Přiveďte k varu a občas promíchejte. Když se směs začne vařit, přidejte levanduli a vařte asi 20 minut. Sundejte z plotny, přikryjte hrnec pokličkou, nechte stát do druhého dne.

Druhý den si v troubě nahřejte lahve na sirup a do nich pak skrz cedník nalijte sirup. Lahve pak uzavřete a pasterizujte. Například v troubě. Dejte na dno plechu utěrku, přilejte vodu, do toho postavte lahve a při teplotě 75 °C nechte 30 minut pasterizovat. Poté lahve vyndejte, osušte a uskladněte. Sirup má trvanlivost až 2 roky.

Foto: archiv firmy

Domácí levandulová kuchařka plus rady pro pěstování a návody na výrobky z levandule od Petry Rubášové, Albatros media, 242 Kč

Broskvový sorbet s levandulí 

Ingredience: 6 přezrálých broskví, 4 lžíce medu, 1 lžička citronové šťávy, 1 kávová lžička levandulových květů.

Postup: Jednu broskev odložte stranou. Zbylé broskve rozpulte, odstraňte pecku a sloupněte slupku. Půlky broskví ještě překrojte a dejte do misky, kterou pak dejte na 3-4 hodiny do mrazáku. Mražené broskve zalijte medem, přidejte citronovou šťávu a rozmixujte.

Broskev, kterou jste si dali stranou, rozkrojte, vyndejte z ní pecku a nakrájejte na silné plátky. Sorbet nalijte do pohárků na zmrzlinu, posypte levandulovými květy a ozdobte plátky broskve.

Kuřecí stehna s levandulí

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 2 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžička chilli papriček, 1 lžíce sušené levandule, sůl.

Postup: Kuřecí stehna potřete směsí medu, balzamikového octa, oleje, chilli, levandule a soli a dejte do pekáčku. Nechte marinovat alespoň 3 hodiny v chladničce, poté podlijte 0,1 l vody a pečte při 200 °C asi 50 minut.

Foto: Profimedia.cz

Levandule je velmi oblíbená i při výrobě domácí kosmetiky.

Využití levandule v kosmetice

Domácí levandulový olej

Květy levandule (mohou být čerstvé i sušené) napěchujte do louhovací sklenice a zalijte za studena lisovaným olejem. Sklenici uzavřete a nechte někde na slunném místě v domě louhovat 2-6 týdnů. Pak olej slijte přes sítko nebo přes několikrát složenou gázu do čisté sklenice.

Levandulový olej lze použít do koupele, k otírání spánků při migréně nebo k masáži bolavých svalů.

Domácí levandulová mast

Ingredience: Hrst květů levandule (sušené či čerstvé), 300 g bambuckého másla (může být i sádlo), 30 g včelího vosku.

Postup: Tuk s včelím voskem ohřejte ve vodní lázni na teplotu 80 stupňů. Přidejte květy a deset minut při míchání zahřívejte. Poté nechte odstát do druhého dne. Druhý den opět rozehřejte a hned přeceďte přes gázu a nalijte do kelímků. Ty poté uchovávejte na chladném místě.

Levandulová mast regeneruje kožní buňky, omlazuje pokožku, pomáhá při popáleninách (i spáleninách od slunce) a má protizánětlivé účinky. Je to hojivý prostředek na vyrážky, ekzémy, dermatitidu či lupénku.

Levandulová koupelová sůl

Hrnek epsomské soli, 1/2 hrnku mořské soli, 3 lžíce sušených levandulových květů smíchejte dohromady a nechte v uzavřené nádobě, kterou obden vždy protřepejte. Po sedmi dnech je hotovo a lze solí plnit sáčky či skleničky.

Výběr článků

Načítám