Článek
Stačí změnit náplň, tvar nebo jednoduchý detail ve zdobení – a máte pestrý talíř bez toho, abyste strávili tři večery jenom zaděláváním těst.
Korpusy na cukroví klidně napečte s předstihem, v papírové krabici v chladu vydrží dva až tři týdny. Pokud se je chystáte slepovat marmeládou, můžete to udělat hned po upečení, ale pro lepší výsledek se vyplatí s promazáváním počkat. Marmeláda při odležení ztrácí vlhkost a trochu tuhne, máslové krémy po čase sušenky příliš rozmočí, ideální je proto slepovat linecké pár dní před Vánoci. Naplněnému lineckému stačí k rozležení 2-3 dny, zvláční a bude dokonalé.
První volba: marmeláda
1. Rybíz, malina, šípek
Kyselejší marmelády fungují s lineckým nejlépe, tradiční volbou jsou rybízová nebo malinová. Červená barva navíc vytvoří se světlým lineckým i krásný barevný kontrast – zvlášť pokud máte horní díl s vykrojeným středem. Šípková marmeláda je méně obvyklá, ale stojí za vyzkoušení.
2. Meruňková marmeláda
V Rakousku, odkud linecká kolečka pocházejí, se často používá meruňková marmeláda. Chuť je jemnější a barva méně kontrastní, ale skvěle vynikne, pokud hotové cukroví lehce poprášíte moučkovým cukrem.
3. Marmelády z citrusů
Pomeranč, citron, ale i netradičnější yuzu: na promazávání lineckého se díky svěží a lehce nahořklé chuti hodí všechny. Pokud víte už dopředu, že budete korpusy plnit citrusovou marmeládou, přidejte do těsta trochu víc pomerančové či citronové kůry. Citrusovou chuť výborně doplní čokoládová poleva a chuť ještě víc zvýrazní pár kousků kandované kůry, kterou cukroví ozdobíte.
TIPY:
- Hustější marmelády s kousky ovoce a peckami můžete propasírovat přes sítko.
- Příliš tuhou marmeládu povolíte, když ji mírně zahřejete nebo naředíte malým množstvím horké vody, citronové šťávy či rumu, většinou ji ale stačí pořádně promíchat.
- Sušenky slepujte k sobě stranami, které ležely na plechu, jsou rovné a dobře k sobě přilnou. Vrchní strany jsou navíc hezčí a cukroví tak bude vypadat výstavně ze všech stran.
- S množstvím marmelády to nepřehánějte, aby nevytékala po stranách.
Máslový základ pro ty, co mají rádi krémové cukroví
Ten nejjednodušší základní máslový krém vytvoříte velmi snadno: prošlehejte do nadýchané hmoty povolené máslo, moučkový cukr podle chuti a kapku rumu. Přidáním dalších surovin z něj můžete udělat různé varianty – zkuste kakao, karamelové salko, nastrouhaný marcipán, vanilkový či mandlový extrakt, pistáciový krém, citronovou kůru nebo silnou kávu. Pokud je pro vás tento druh krému máslový až příliš, můžete k máslu při šlehání přidat hustý pudink. Pudink k našlehanému máslu přidávejte postupně a myslete na to, že obě suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se krém při šlehání srazí.

Z čokoládové ganache můžete připravit krémovou náplň, lahodné lanýže nebo polevu – záleží na poměru čokolády a smetany.
Ganache aneb Když chcete víc čokolády
Jako náplň do cukroví se v posledních letech prosazuje i čokoládová ganache. Na přípravu potřebujete jenom dvě suroviny a výsledek je skvělý. V rendlíku přiveďte téměř k varu 100 g smetany (33%). Vsypejte 150-180 g nasekané čokolády (60%) nebo ještě líp čokoládové pecky a rozmíchejte je v horké smetaně dohladka. Až čokoládová šlehačka trochu vychladne, přemístěte ji do lednice a nechte pořádně vychladit, ideálně do druhého dne. Před šleháním nechte tento základ povolit v pokojové teplotě a poté vyšlehejte při nižších otáčkách hladký krém. Vyšlehaný krém přeložte do zdobicího sáčku, sušenky hned naplňte a nechte v chladu ztuhnout.
Arašídové máslo pro milovníky buráků
K promazávání lineckého se víc hodí hladké arašídové máslo bez křupavých kousků. Má intenzivní chuť a je trochu řidší, pokud ho chcete použít jako náplň, nejdřív prošlehejte klasické změklé máslo a poté k němu zašlehejte i to arašídové. Ochutnejte a případně upravte poměr podle toho, jak výraznou chuť si přejete.
Arašídový krém dobře doplní čokoládová poleva: vznikne tak trochu netradiční, ale stále dostatečně vánoční kombinace.
Pokud se s cukrovím chcete ještě víc vyhrát, zkuste dvouposchoďovou verzi inspirovanou oblíbeným peanut & jelly sendvičem: jednu sušenku potřete jahodovým džemem, druhou hladkým arašídovým máslem a spojte je. Povrch přelijte čokoládovou polevou a ozdobte nasekanými arašídy nebo lyofilizovaným ovocem.
Lemon curd
Svěží krém z citronů si můžete vyrobit sami, nebo ho koupit v obchodě. Pokud se vám zdá příliš řídký, prošlehejte povolené máslo a postupně přidávejte lemon curd (pozor, obě suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu). Náplň z lemon curd je výborná v makovém lineckém těstě.
Košíčky, kokosky, řezy
Z lineckého těsta navíc připravíte korpusy na košíčky, základ pod kokosky, ale i rychlé řezy, které pak stačí na mísu s cukrovím jenom nakrájet na úhledné drobné kousky… Takže pokud letos s pečením začínáte, naučte se ho připravit jako první, do Vánoc to s přehledem stihnete.




