Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
2–3 lžíce olivového oleje | 1/2 lžičky mleté pálivé papriky nebo chilli |
1 střední cibule, nakrájená najemno | 4 vejce |
1 zelená paprika, nakrájená na kostičky | sůl a čerstvě mletý pepř |
3–4 zralá rajčata, nakrájená na kostičky | kousek másla |
POSTUP:
- V pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dosklovata. Přidejte papriku a restujte asi pět minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte chilli. Nechte několik minut probublávat, dokud směs nezměkne a lehce se nezredukuje – měla by zůstat šťavnatá, ale ne úplně tekutá.
- Vejce rozklepněte do pánve a jen zlehka promíchejte žloutky s bílky. Směs stáhněte z plamene dřív, než vejce ztuhnou, mají zůstat vláčná a krémová.
- Na závěr vmíchejte kousek másla. Podávejte ihned, ideálně s čerstvým bílým pečivem nebo chlebovou plackou.
TIP: Přivezli jste si z Turecka pul biber – drcené paprikové vločky? Použijte je místo běžného chilli, dodají jídlu typickou tureckou chuť. Menemen před podáváním můžete posypat petrželovou natí nebo mátou.