Hlavní obsah

Recept na menemen, tureckou alternativu leča

1:04
1:04

Poslechněte si tento článek

Menemen, jídlo podobné leču, najdete ve všech krajinách, kde rostou rajčata a papriky. Turecká verze velmi připomíná to české, je ale ostřejší a tekutější.

Foto: Shutterstock

Menemen

Článek
INGREDIENCE:
2–3 lžíce olivového oleje1/2 lžičky mleté pálivé papriky nebo chilli
1 střední cibule, nakrájená najemno4 vejce
1 zelená paprika, nakrájená na kostičky sůl a čerstvě mletý pepř
3–4 zralá rajčata, nakrájená na kostičkykousek másla

POSTUP:

  1. V pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dosklovata. Přidejte papriku a restujte asi pět minut, dokud nezměkne.
  2. Vmíchejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte chilli. Nechte několik minut probublávat, dokud směs nezměkne a lehce se nezredukuje – měla by zůstat šťavnatá, ale ne úplně tekutá.
  3. Vejce rozklepněte do pánve a jen zlehka promíchejte žloutky s bílky. Směs stáhněte z plamene dřív, než vejce ztuhnou, mají zůstat vláčná a krémová.
  4. Na závěr vmíchejte kousek másla. Podávejte ihned, ideálně s čerstvým bílým pečivem nebo chlebovou plackou.

TIP: Přivezli jste si z Turecka pul biber – drcené paprikové vločky? Použijte je místo běžného chilli, dodají jídlu typickou tureckou chuť. Menemen před podáváním můžete posypat petrželovou natí nebo mátou.

Související témata:

Výběr článků

Načítám