Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 menší lilky (nebo jeden větší) | hrst černých oliv bez pecek (nemusí být) |
3–4 lžíce olivového oleje | 1 lžička oregana |
300 g zralých rajčat, oloupaných a nakrájených na kostky | sůl a pepř |
200 g pevnější mozzarelly, nakrájené na kostky | čerstvá bazalka na dokončení |
2–4 lžíce strouhaného parmazánu |
POSTUP:
- Lilky nakrájejte podélně na plátky silné asi 1 cm. Osolte je a nechte chvíli vypotit, osušte papírovou utěrkou a potřete z obou stran olivovým olejem. Rozložte je na plech a pečte asi 20 minut při 200 °C, dokud nezměknou a lehce se nezbarví.
- Mezitím promíchejte nakrájená rajčata, mozzarellu a parmazán (pokud chcete, přidejte pár nakrájených oliv). Osolte, opepřete, přidejte oregano a lžíci olivového oleje.
- Lilky vyndejte z trouby, navršte na ně rajčatovou směs a pečte dalších 20 minut, dokud se sýr nerozpustí a povrch lehce nezapeče. Upečené lilky posypejte bazalkou a podávejte horké.
TIP: Opečené lilky naskládejte do zapékací mísy v několika vrstvách a prokládejte je rajčaty s mozzarellou. Nakonec navrch rozložte plátky mozzarelly, posypejte parmazánem a zapečte na způsob lasagní.