Hlavní obsah

Recept na finský borůvkový koláč Mustikkapiirakka

2:09
2:09

Poslechněte si tento článek

Finové, podobně jako Češi, milují procházky v lese a sběr lesních plodů. Ze sladkých fialových borůvek pak pečou krémový koláč s krkolomným jménem Mustikkapiirakka. Nenechte se ale odradit složitým názvem – ve finštině to znamená prostě „borůvkový koláč“. Příprava je jednoduchá, výsledek krémový a s českými borůvkami bude chutnat stejně dobře.

Foto: Shutterstock

Tradiční finský borůvkový koláč Mustikkapiirakka s krémovou náplní a čerstvými lesními borůvkami

Článek

Mustikkapiirakka je nejlepší z čerstvých (nejlépe vlastnoručně nasbíraných) lesních borůvek, které jsou menší než ty pěstované – a také mnohem sladší a chutnější. Jejich sběr je na celém koláči asi to nejpracnější, jinak si s jeho přípravou Finové hlavu příliš nelámou.

Žádný zdlouhavý odpočinek těsta, žádné komplikované předpékání korpusu – pokud jste jen trochu zruční, přípravu zvládnete za 15 minut a výsledkem bude domácký, krémový a lehce rustikální koláč, který bude skvělý i na druhý den (pokud zbude).

Na náplň použijte opravdu hustou a krémovou zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Pro výraznější chuť korpusu můžete třetinu mouky nahradit celozrnnou, a pokud toužíte po autentické chuti, nevynechejte špetku kardamomu.

INGREDIENCE (na kulatou formu cca 26 cm)
TěstoNáplň
100 g změklého másla (+ na vymazání formy)250 ml zakysané smetany (nebo crème fraîche)
80 g krupicového cukru1 velké vejce
1 vejce1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
200 g hladké mouky (může být částečně celozrnná)špetka mletého kardamomu
1 lžička prášku do pečiva3–4 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
špetka soli300–350 g borůvek (ideálně čerstvých lesních, případně mražených)

POSTUP:

  1. Koláčovou formu (ideálně s odnímatelným dnem) vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse vyšlehejte ručním mixérem změklé máslo s cukrem a špetkou soli do světlé nadýchané hmoty, přidejte vejce a ještě jednou dobře promixujte. Prosejte mouku s práškem do pečiva, pomocí stěrky ji nadvakrát zapracujte do hmoty a vypracujte měkké poddajné těsto.
  3. Těsto natlačte do vymazané koláčové formy a prsty vytvořte zvýšený okraj tak, aby byla vrstva těsta všude stejně vysoká. Dno těsta propíchejte vidličkou.
  4. Na náplň promixujte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkový cukrem (nebo extraktem) a kardamomem. Až se cukr částečně rozpustí, zašlehejte do náplně vejce.
  5. Na dno korpusu nasypejte větší část borůvek, zalijte je náplní a rovnoměrně posypejte zbylými borůvkami.
  6. Pečte 30–35 minut, dokud nebude náplň pevná a okraje zlatavé. Po upečení bude náplň mírně tekutá, koláč nechte úplně vychladnout, aby ztuhla.

Výběr článků

Načítám