Článek
Mustikkapiirakka je nejlepší z čerstvých (nejlépe vlastnoručně nasbíraných) lesních borůvek, které jsou menší než ty pěstované – a také mnohem sladší a chutnější. Jejich sběr je na celém koláči asi to nejpracnější, jinak si s jeho přípravou Finové hlavu příliš nelámou.
Žádný zdlouhavý odpočinek těsta, žádné komplikované předpékání korpusu – pokud jste jen trochu zruční, přípravu zvládnete za 15 minut a výsledkem bude domácký, krémový a lehce rustikální koláč, který bude skvělý i na druhý den (pokud zbude).
Na náplň použijte opravdu hustou a krémovou zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Pro výraznější chuť korpusu můžete třetinu mouky nahradit celozrnnou, a pokud toužíte po autentické chuti, nevynechejte špetku kardamomu.
INGREDIENCE (na kulatou formu cca 26 cm) | |
---|---|
Těsto | Náplň |
100 g změklého másla (+ na vymazání formy) | 250 ml zakysané smetany (nebo crème fraîche) |
80 g krupicového cukru | 1 velké vejce |
1 vejce | 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu |
200 g hladké mouky (může být částečně celozrnná) | špetka mletého kardamomu |
1 lžička prášku do pečiva | 3–4 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti) |
špetka soli | 300–350 g borůvek (ideálně čerstvých lesních, případně mražených) |
POSTUP:
- Koláčovou formu (ideálně s odnímatelným dnem) vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse vyšlehejte ručním mixérem změklé máslo s cukrem a špetkou soli do světlé nadýchané hmoty, přidejte vejce a ještě jednou dobře promixujte. Prosejte mouku s práškem do pečiva, pomocí stěrky ji nadvakrát zapracujte do hmoty a vypracujte měkké poddajné těsto.
- Těsto natlačte do vymazané koláčové formy a prsty vytvořte zvýšený okraj tak, aby byla vrstva těsta všude stejně vysoká. Dno těsta propíchejte vidličkou.
- Na náplň promixujte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkový cukrem (nebo extraktem) a kardamomem. Až se cukr částečně rozpustí, zašlehejte do náplně vejce.
- Na dno korpusu nasypejte větší část borůvek, zalijte je náplní a rovnoměrně posypejte zbylými borůvkami.
- Pečte 30–35 minut, dokud nebude náplň pevná a okraje zlatavé. Po upečení bude náplň mírně tekutá, koláč nechte úplně vychladnout, aby ztuhla.