Hlavní obsah

Křehký koláč s mandlovou náplní a třešněmi připravíte rychleji než bublaninu

2:40
2:40

Poslechněte si tento článek

Upéct během třešňové sezony alespoň jeden plech bublaniny je téměř povinnost – patří k symbolům začátku prázdnin. Kromě skvělé chuti je tak oblíbená i proto, že je hotová raz dva a zvládnou ji připravit i začínající kuchaři nebo starší děti. Věděli jste ale, že stejně jednoduše a rychle zvládnete i luxusní třešňový koláč s mandlovou náplní?

Foto: Shutterstock

Na lahodnou mandlovou náplň budete potřebovat jen pár surovin.

Článek

Až tenhle koláč ochutnáte, budete přemýšlet, co to vlastně jíte a jak je možné, že chutná jako ten nejjemnější marcipán. A během následujícího týdne ho velmi pravděpodobně upečete ještě jednou, tak dobrý je.

Nadýchaná krémová hmota, která v tomto koláči společně s třešněmi tvoří náplň křehkého těsta, se jmenuje frangipane. Používá se hlavně ve francouzské cukrařině – najdete ji třeba v croissantech, zákuscích a koláčích z křehkého nebo listového těsta.

Základem frangipane je mandlová mouka – pod tímto názvem ji běžně seženete i v obchodech. Snadno si ji ale připravíte i doma, jsou to jenom najemno rozemleté loupané mandle. Pak už jen trocha másla, vejce a cukr: když se tyto suroviny spojí, vznikne jemná, lahodná a nadýchaná směs.

V koláčích z křehkého těsta si výborně rozumí se sezonním ovocem – a v červnu jí to nejvíc sluší s třešněmi. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat kapku mandlového extraktu nebo špetku koření – skvěle se hodí třeba kardamom nebo strouhaná fazole tonka.

Korpus koláče tvoří jednoduché křehké těsto: pokud chcete upéct koláč od píky, připravte ho ideálně den předem a nechte odpočinout v lednici. Když se vám do složitějšího pečení nechce (nebo spěcháte), můžete křehké těsto koupit, příprava vám pak zabere jenom 15 minut.

Křehký koláč s třešněmi a mandlovou náplní frangipane

Foto: Shutterstock

Až skončí sezona třešní, můžete do náplně použít jahody, meruňky nebo pevnější hrušky.

Ingredience na formu o průměru cca 26 cm
1 hrnek třešní 70 g krupicového cukru
1 balení křehkého těsta 2 vejce pokojové teploty
100 g povoleného másla150 g mandlové mouky

POSTUP:

  1. Omyjte, osušte a vypeckujte třešně a rozehřejte troubu na 180 °C.
  2. Koláčovou formu vyložte křehkým těstem, dno propíchejte, na těsto položte kruh z pečicího papíru a zatižte jej suchými luštěninami, rýží nebo keramickými fazolemi. V předehřáté troubě 15 minut předpečte.
  3. Na mandlovou náplň prošlehejte změklé máslo s cukrem do nadýchaného krému a poté po jednom zašlehejte i vejce. Nakonec zlehka vmíchejte mandlovou mouku.
  4. Z předpečeného korpusu odstraňte zátěž, naplňte ho připravenou směsí a nahusto poklaďte připravenými třešněmi. Pečte asi 25 až 35 minut, až náplň nabude a zezlátne.

TIP: Pokud nechcete, nemusíte pecky z třešní odstraňovat. Náplni dodají ještě silnější mandlovou chuť, jenom si dávejte pozor při kousání. Podobným způsobem chuť zvýrazní i pár kapek mandlového nebo vanilkového extraktu.

Výběr článků

Načítám