Článek
Až tenhle koláč ochutnáte, budete přemýšlet, co to vlastně jíte a jak je možné, že chutná jako ten nejjemnější marcipán. A během následujícího týdne ho velmi pravděpodobně upečete ještě jednou, tak dobrý je.
Nadýchaná krémová hmota, která v tomto koláči společně s třešněmi tvoří náplň křehkého těsta, se jmenuje frangipane. Používá se hlavně ve francouzské cukrařině – najdete ji třeba v croissantech, zákuscích a koláčích z křehkého nebo listového těsta.
Základem frangipane je mandlová mouka – pod tímto názvem ji běžně seženete i v obchodech. Snadno si ji ale připravíte i doma, jsou to jenom najemno rozemleté loupané mandle. Pak už jen trocha másla, vejce a cukr: když se tyto suroviny spojí, vznikne jemná, lahodná a nadýchaná směs.
V koláčích z křehkého těsta si výborně rozumí se sezonním ovocem – a v červnu jí to nejvíc sluší s třešněmi. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat kapku mandlového extraktu nebo špetku koření – skvěle se hodí třeba kardamom nebo strouhaná fazole tonka.
Korpus koláče tvoří jednoduché křehké těsto: pokud chcete upéct koláč od píky, připravte ho ideálně den předem a nechte odpočinout v lednici. Když se vám do složitějšího pečení nechce (nebo spěcháte), můžete křehké těsto koupit, příprava vám pak zabere jenom 15 minut.
Křehký koláč s třešněmi a mandlovou náplní frangipane

Až skončí sezona třešní, můžete do náplně použít jahody, meruňky nebo pevnější hrušky.
Ingredience na formu o průměru cca 26 cm | |
---|---|
1 hrnek třešní | 70 g krupicového cukru |
1 balení křehkého těsta | 2 vejce pokojové teploty |
100 g povoleného másla | 150 g mandlové mouky |
POSTUP:
- Omyjte, osušte a vypeckujte třešně a rozehřejte troubu na 180 °C.
- Koláčovou formu vyložte křehkým těstem, dno propíchejte, na těsto položte kruh z pečicího papíru a zatižte jej suchými luštěninami, rýží nebo keramickými fazolemi. V předehřáté troubě 15 minut předpečte.
- Na mandlovou náplň prošlehejte změklé máslo s cukrem do nadýchaného krému a poté po jednom zašlehejte i vejce. Nakonec zlehka vmíchejte mandlovou mouku.
- Z předpečeného korpusu odstraňte zátěž, naplňte ho připravenou směsí a nahusto poklaďte připravenými třešněmi. Pečte asi 25 až 35 minut, až náplň nabude a zezlátne.
TIP: Pokud nechcete, nemusíte pecky z třešní odstraňovat. Náplni dodají ještě silnější mandlovou chuť, jenom si dávejte pozor při kousání. Podobným způsobem chuť zvýrazní i pár kapek mandlového nebo vanilkového extraktu.