Hlavní obsah

Okurkový salát třikrát jinak: Letní klasika ve variacích, které vás vezmou na cestu kolem světa

5:27
5:27

Poslechněte si tento článek

Okurka dokáže v letních vedrech příjemně ochladit a dodat tělu potřebné tekutiny. Obyvatelé teplejších oblastí to vědí, a proto najdete nějakou verzi okurkového salátu v mnohých jižních krajinách. U nás má po generace neměnnou podobu: nastrouhaná okurka se zalije sladkokyselým nálevem z octa a cukru – a je hotovo. Proč ale nezkusit i jiné možnosti?

Foto: Shutterstock

Asijský salát z tlučených okurek si získal svět svou jednoduchostí, křupavostí a svěží chutí.

Článek

Salátová okurka obsahuje téměř 95–97 % vody a na 100 g jen 12 kcal, takže je oblíbená u všech, kdo se snaží zredukovat váhu.

Z výživového hlediska má ale také co nabídnout: obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K a minerály jako draslík a železo. Vitamin C je uložený hlavně ve slupce a těsně pod ní, proto se mladé okurky z osvědčených zdrojů nemusejí loupat vůbec, u starších plodů stačí oloupat tenkou vrstvu.

Její chuť výborně podtrhne česnek i čerstvé bylinky – kopr, máta, bazalka, petržel nebo koriandr. Dobře se kombinuje s mléčnými výrobky, jako je podmáslí, jogurt, zakysaná smetana nebo sýry typu feta. Sluší jí trochu kyselosti – a nemusí to být jen klasický lihový ocet. Zkuste jemnější vinný nebo jablečný, hustý balzamikový nebo třeba rýžový ocet. Ještě jemnější kyselost dodá citron nebo limeta – v salátech a limonádách se uplatní šťáva i nastrouhaná kůra.

Z koření se k ní hodí mletý černý pepř, v Maďarsku se do okurkového salátu běžně přidává špetka mleté červené papriky. Výborně si rozumí také s kmínem, římským kmínem nebo mletým koriandrem. V Asii se okurka často kombinuje se sezamovým olejem, sezamovými semínky, arašídy, chilli nebo mořskými řasami.

Jak skladovat salátové okurky?

Okurky při skladování nesnášejí chlad. Nejlépe jim vyhovuje teplota mezi 8 a 15 °C – tedy chladnější kout kuchyně nebo spíž.

V lednici, i když je uložíte do přihrádky na zeleninu, vydrží jen tři až čtyři dny. Příliš nízká teplota jim nesvědčí, což se projeví měkkými blátivými místy na slupce. Máte-li nějakou okurku v lednici právě teď, vytáhněte ji – a připravte salát trochu jinak než obvykle.

Salát z tlučených okurek

Drcení nebo tlučení salátových okurek je technika, která pochází z Číny. Rozdrcené okurky si zachovají křupavost, ale dokážou absorbovat velké množství zálivky, která jim dodá opravdu intenzivní osvěžující chuť. Hodí se k pokrmům typu stir-fry, grilovanému masu, omeletám, ale i jako chuťovka k aperitivu a do sendvičů.

Foto: Shutterstock

Asijsky laděný salát, lehce pikantní a plný chuti

INGREDIENCE
2 středně velké okurky2 lžíce rýžového octa
1/2 lžičky soli2 stroužky česneku (jemně nasekané)
2 lžičky cukruchilli vločky podle chuti
2 lžíce sezamového oleje2 lžičky sezamových semínek
2 lžíce sójové omáčky

POSTUP:

  1. Okurku omyjte a osušte. Na okurku položte naplocho velký nůž, druhou rukou na něj zatlačte a okurku zmáčkněte, měla by se s křupnutím otevřít na čtyři části.
  2. Nůž posuňte a opakujte postupně po celé délce okurky, až se celá rozdělí. Rozmačkanou okurku nakrájejte šikmo na kousky velikosti sousta.
  3. Suroviny na zálivku promíchejte metličkou, až se sůl a cukr zcela rozpustí. Přidejte připravenou okurku, promíchejte a nechte chvíli v chladu uležet.
  4. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky (pokud chcete, můžete je předem nasucho orestovat pro zvýraznění chuti).

Okurkový salát v blízkovýchodním stylu

Tento salát sice obsahuje i jiné druhy zeleniny, okurky v něm ale hrají hlavní roli. Na první pohled se může zdát, že se příliš neliší od oblíbených zeleninových salátů, které známe z Balkánu nebo Řecka.

Vyzkoušejte ho a poznáte rozdíl: svou roli hraje nakrájení zeleniny na drobné kousky i velké množství bylinek, které se do salátu přidávají. Hodí se k jídlům z mletého masa, rybám, falafelu nebo kebabu.

Foto: Shutterstock

Bylinkový salát, svěží a výborný ke grilovanému masu

INGREDIENCE
2 okurky60 ml olivového oleje
2 rajčata2 lžíce citronové šťávy
1 šalotka1/2 lžičky koření baharat
svazek listové petrželešpetka soli
3 snítky čerstvé mátyšpetka pepře

POSTUP:

  1. Omytou a osušenou okurku rozpulte, lžící vydlabejte semínka a nakrájejte ji na drobné kostičky. Ze zralých rajčat také odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kostičky, šalotku nakrájejte nadrobno. Zeleninu vložte do velké mísy.
  2. Odstraňte silné stonky z opravdu velkého svazku petrželky a lístky i s jemnějšími stonky nakrájejte ostrým nožem najemno. Na čtyři díly petrželky použijte přibližně jeden díl máty: mátové lístky naskládejte na sebe, také je nakrájejte najemno a přidejte i s petrželkou do mísy k zelenině.
  3. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a koření baharat, zalijte připravený salát, nechte chvíli uležet a podávejte.

TIP: Směs koření baharat koupíte ve specializovaných obchodech, ale salát vám díky bylinkám bude chutnat i bez něj. Pokud chcete zvolit zlatou střední cestu, přidejte alespoň špetku nového koření, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku.

Řecké tzatziki

Tzatziki není potřeba dlouho představovat: chladivá směs hustého jogurtu a nastrouhaných okurek spíš než salát připomíná hustý dip a hodí se především ke grilovanému masu a chlebovým plackám. Aby chutnal jako na řeckém pobřeží, použijte jogurt hustý tak, že v něm téměř stojí lžíce. Pokud ho nemáte, nechte alespoň chvíli na sítku vykapat bílý smetanový jogurt.

Foto: Shutterstock

Řecká klasika, kterou zvládnete za pět minut.

INGREDIENCE
1 menší okurka1/2 lžičky soli
1 hrnek řeckého jogurtu2 lžíce čerstvého kopru
1 stroužek česneku2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  1. Omyjte okurku, nastrouhejte ji nahrubo i se slupkou, lehce osolte a nechte chvíli odstát.
  2. Jogurt mezitím ochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a nasekaným koprem.
  3. Z okurky vymačkejte co nejvíc vody, přidejte ji k jogurtu a dobře promíchejte. Nechte v chladu krátce rozležet. Před podáváním pokapejte olivovým olejem.

Výběr článků

Načítám