Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
máslo na vymazání formy | 120 g hladké mouky |
6 vajec (žloutky a bílky oddělené) | 2 lžíce kakaa |
120 g jemného krupicového cukru | špetka soli |
Na krém: | |
600 g mascarpone ke šlehání | 1 lžička vanilkového extraktu |
4 lžíce moučkového cukru | 300 ml smetany (33%) |
Dokončení: | |
60 g višňového kompotu | 3–4 lžíce griotky nebo třešňovice (nemusí být) |
1–2 lžičky škrobu | višně nebo třešně na ozdobu |
POSTUP:
- Dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Papír nechte přesahovat asi 2–3 cm nad okraj, protože korpus při pečení vyroste. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ke žloutkům přidejte polovinu cukru a vyšlehejte je do husté světlé hmoty, na závěr prosejte ke žloutkům kakao a také ho zašlehejte. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až vznikne bílá pěna, přidejte postupně druhou polovinu cukru a ušlehejte pevný sníh.
- Ke žloutkům stěrkou vetřete třetinu sněhu, přidejte třetinu prosáté mouky a takto ještě nadvakrát spojte všechny suroviny do nadýchaného těsta. To vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Stáhněte teplotu na 170 °C a pečte 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Korpus nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ho přeložte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Na krém dejte do velké mísy dobře vychlazené mascarpone, prosátý cukr a vanilkový extrakt a začněte šlehat. Až se cukr zapracuje, přidejte vychlazenou smetanu a vyšlehejte hustý lehký krém.
- Višně sceďte a šťávu zachyťte. Asi 180 ml šťávy dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ve troše studené šťávy rozmíchejte škrob, vlijte do rendlíku a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Do omáčky vraťte višně a nechte vychladit.
- Korpus dvakrát vodorovně rozřízněte na tři části. Spodní část pokapejte griotkou či třešňovicí, naneste čtvrtinu krému a rozetřete až do okrajů. Na krém vyskládejte třetinu třešňové náplně a přiklopte druhou částí korpusu. Postup zopakujte a dort přikryjte poslední částí korpusu.
- Zbytkem krému potřete vršek a boky dortu a případně ještě posypte nastrouhanou čokoládou. Dort nechte v chladu uležet alespoň čtyři hodiny a před podáváním ozdobte třešněmi.
TIP: Rozpis surovin je pro formu o průměru 20 cm. Když použijete větší, dort bude mít jen jednu vrstvu krému, ale na chuti mu to neubere.