Hlavní obsah

Recept na schwarzwaldský dort

2:09
2:09

Poslechněte si tento článek

Recept na oblíbený kakaový dezert jsme upravili tak, aby se povedl i začátečníkům.

Foto: Shutterstock

Schwarzwaldský dort

Článek
INGREDIENCE:
máslo na vymazání formy120 g hladké mouky
6 vajec (žloutky a bílky oddělené)2 lžíce kakaa
120 g jemného krupicového cukrušpetka soli
Na krém:
600 g mascarpone ke šlehání1 lžička vanilkového extraktu
4 lžíce moučkového cukru300 ml smetany (33%)
Dokončení:
60 g višňového kompotu3–4 lžíce griotky nebo třešňovice (nemusí být)
1–2 lžičky škrobuvišně nebo třešně na ozdobu

POSTUP:

  1. Dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Papír nechte přesahovat asi 2–3 cm nad okraj, protože korpus při pečení vyroste. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ke žloutkům přidejte polovinu cukru a vyšlehejte je do husté světlé hmoty, na závěr prosejte ke žloutkům kakao a také ho zašlehejte. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až vznikne bílá pěna, přidejte postupně druhou polovinu cukru a ušlehejte pevný sníh.
  3. Ke žloutkům stěrkou vetřete třetinu sněhu, přidejte třetinu prosáté mouky a takto ještě nadvakrát spojte všechny suroviny do nadýchaného těsta. To vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Stáhněte teplotu na 170 °C a pečte 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Korpus nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ho přeložte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  4. Na krém dejte do velké mísy dobře vychlazené mascarpone, prosátý cukr a vanilkový extrakt a začněte šlehat. Až se cukr zapracuje, přidejte vychlazenou smetanu a vyšlehejte hustý lehký krém.
  5. Višně sceďte a šťávu zachyťte. Asi 180 ml šťávy dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ve troše studené šťávy rozmíchejte škrob, vlijte do rendlíku a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Do omáčky vraťte višně a nechte vychladit.
  6. Korpus dvakrát vodorovně rozřízněte na tři části. Spodní část pokapejte griotkou či třešňovicí, naneste čtvrtinu krému a rozetřete až do okrajů. Na krém vyskládejte třetinu třešňové náplně a přiklopte druhou částí korpusu. Postup zopakujte a dort přikryjte poslední částí korpusu.
  7. Zbytkem krému potřete vršek a boky dortu a případně ještě posypte nastrouhanou čokoládou. Dort nechte v chladu uležet alespoň čtyři hodiny a před podáváním ozdobte třešněmi.

TIP: Rozpis surovin je pro formu o průměru 20 cm. Když použijete větší, dort bude mít jen jednu vrstvu krému, ale na chuti mu to neubere.

Související témata:

Výběr článků

Načítám