Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
3 vejce | 80 ml vlažné vody |
160 g krupicového cukru | 30 ml citronové šťávy |
180 g polohrubé mouky | 2 lžičky nastrouhané citronové kůry |
2 lžičky prášku do pečiva | 2 lžíce nemletého máku |
80 ml oleje | špetka soli |
POSTUP:
- Formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte citronovou kůru, mák a pomalu zašlehejte i olej, vodu a citronovou šťávu.
- Na žloutkovou hmotu prosejte mouku s práškem do pečiva a zlehka ji stěrkou zapracujte. Poté stěrkou po třetinách zapracujte i sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a pečte asi 40–45 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.
- Na polevu prosejte moučkový cukr, přidejte ostatní ingredience a vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy. Ihned ji naneste na vychladlý moučník a nechte krátce zaschnout.