Hlavní obsah

Recept na citronový chlebíček s mákem

1:00
1:00

Poslechněte si tento článek

Nekomplikovaný chlebíček připomene citronovou babetu, jak si ji mnozí pamatují z dětství. Je nadýchaný, svěží a zrníčka máku v něm legračně křupou.

Foto: Profimedia.cz

Citronový chlebíček s mákem

Článek
INGREDIENCE:
3 vejce80 ml vlažné vody
160 g krupicového cukru30 ml citronové šťávy
180 g polohrubé mouky2 lžičky nastrouhané citronové kůry
2 lžičky prášku do pečiva2 lžíce nemletého máku
80 ml oleješpetka soli

POSTUP:

  1. Formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte citronovou kůru, mák a pomalu zašlehejte i olej, vodu a citronovou šťávu.
  2. Na žloutkovou hmotu prosejte mouku s práškem do pečiva a zlehka ji stěrkou zapracujte. Poté stěrkou po třetinách zapracujte i sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a pečte asi 40–45 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.
  3. Na polevu prosejte moučkový cukr, přidejte ostatní ingredience a vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy. Ihned ji naneste na vychladlý moučník a nechte krátce zaschnout.
Související témata:
Citronová babeta

Výběr článků

Načítám