Hlavní obsah

České jahody v britském stylu: klasický dezert Eton mess ze tří ingrediencí

4:07
4:07

Poslechněte si tento článek

Asi nejoblíbenější britský jahodový dezert Eton mess je velmi jednoduchý, ale vynikající. Ke klasickým jahodám se šlehačkou, které známe a milujeme i u nás, přidávají ve Velké Británii rozdrcené křupavé bílkové pusinky: hra textur a chutí, která tak vznikne, je bez přehánění silně návyková.

Foto: Shutterstock

Hedvábná šlehačka, křupavé sladké pusinky a voňavé čerstvé jahody: tohle spojení je jednoduše skvělé.

Článek

První část názvu Eton mess odkazuje na elitní britskou školu Eton College (studovali tam i princové William a Harry), slovo mess pak znamená nepořádek (nebo spíš binec). Poměrně přesně vystihuje neuspořádaný a trochu chaotický vzhled dezertu, který ale patří k jeho šarmu.

O jeho původu se dodnes vypráví několik zábavných historek (včetně té, v níž labrador rozsednul košík s připraveným občerstvením), které už nikdo nepotvrdí. Jisté ale je, že první zmínky o něm najdete už v roce 1893, v téměř nezměněné podobě se servíruje dodnes a do svého repertoáru ho zařadili i Jamie Oliver, Nigella Lawsonová či Gordon Ramsay.

Sezóna českých jahod právě odstartovala, příprava je opravdu jednoduchá – a to je víc než dost důvodů, proč si tenhle britský „binec“ dopřát i doma.

Jak připravit bílkové pusinky?

Nenechte se odradit bílkovými pusinkami v receptu, i když se vám doteď nedařily. Náš postup je opravdu jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. A ti, kteří si netroufnou, si je mohou koupit hotové.

Foto: Shutterstock

Při přípravě pusinek na Eton mess se obejdete i bez cukrářského sáčku, hromádky sněhové hmoty můžete na plech naskládat lžící.

Ingredience
2 bílky
120 g krupicového cukru
špetka soli

POSTUP:

  1. Do větší mísy dejte bílky, přidejte špetku soli, a začněte šlehat. Můžete použít kuchyňský robot, nebo ruční mixér se šlehacími metlami, vyhněte se ale tyčovému mixéru. Sněhová hmota bude ke konci šlehání poměrně těžká a běžný tyčový mixér s pružným šlehacím nástavcem ji neutáhne.
  2. Až se vytvoří jemná pěna, začněte pomalu po částech přidávat cukr. Trpělivě šlehejte a dál přidávejte cukr, až ho všechen spotřebujete. Dál šlehejte a pozorujte: sněhová hmota bude stále hustější a lesklejší. Až se za metličkami začnou tvořit pevné vlny a ostré špičky, vypněte mixér a vytáhněte ho. Pokud na povrchu zůstanou zřetelné špičky, které se jenom velmi nepatrně ohýbají, máte hotovo, v opačném případě ještě chvíli šlehejte a zkuste to znovu.
  3. Předehřejte troubu na 90–100 °C a vyložte velký plech papírem na pečení. Sněhovou hmotu přeložte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plech jednotlivé pusinky. Vložte je do trouby a pomalu sušte 60–90 minut, troubu občas pootevřete a vypusťte páru. Až půjdou pusinky lehce sloupnut z papíru a budou na dotek suché, máte hotovo, pootevřete troubu a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je přeložte do vzduchotěsné krabice, aby nezvlhly. Takhle připravené je můžete skladovat i měsíc.

Náš tip: Pokud nechcete pár výstavních pusinek na závěrečnou dekoraci, můžete místo cukrářského sáčku na plech skládat hromádky sněhové hmoty jednoduše lžičkou (nebo i lžící).

Recept na Eton mess

Jakmile máte připravené pusinky, bude výroba dezertu trvat už jenom pár minut.

Foto: Shutterstock

Pro Eton mess je typický trochu chaotický vzhled.

Ingredience na cca 6 porcí
cca 100 g sněhových pusinek1–2 lžíce moučkového cukru
700–800 g čerstvých jahod1 lžička citronové šťávy
700 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

  1. Na jahodovou omáčku rozmačkejte polovinu jahod a propasírujte je přes hustý cedník, abyste se zbavili drobných zrníček. Ochutnejte a podle sladkosti jahod dotáhněte chuť lžičkou cukru a kapkou citronové šťávy. Zbytek jahod nakrájejte nadrobno.
  2. Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Pokud chcete, ke konci šlehání přidejte moučkový cukr podle chuti, ale není to nutné, pusinky ji osladí dostatečně.
  3. Do šlehačky zlehka vmíchejte nakrájené jahody a nahrubo rozdrcené sněhové pusinky (část jahod a pusinek si nechte na závěrečné zdobení). Do pohárů střídavě navrstvěte šlehačku a jahodovou omáčku, povrch ozdobte zbytkem jahod a pusinek a podávejte ihned.

Náš tip: Dezert nepřipravujte v předstihu, sněhové pusinky se ve šlehačce rychle rozpouští. I druhý den bude chutnat dobře, ale křupavost pusinek – která mu dává to pravé kouzlo – už se ztratí.

Tohle je základní recept, který si můžete upravit podle své chuti: jahody oslaďte lžičkou bezového sirupu, vytáhněte jejich chuť kapkou balzamikového octa nebo je vyměňte za jiné drobné ovoce. Šlehačku smíchejte v poměru 1:1 s jogurtem, jak to dělá třeba Jamie Oliver, dezert ozdobte opraženými lískovými ořechy, nastrouhanou čokoládou, čerstvými bylinkami… Vždy bude chutnat skvěle!

Související témata:
Jednoduché dezerty

Výběr článků

Načítám