Článek
První část názvu Eton mess odkazuje na elitní britskou školu Eton College (studovali tam i princové William a Harry), slovo mess pak znamená nepořádek (nebo spíš binec). Poměrně přesně vystihuje neuspořádaný a trochu chaotický vzhled dezertu, který ale patří k jeho šarmu.
O jeho původu se dodnes vypráví několik zábavných historek (včetně té, v níž labrador rozsednul košík s připraveným občerstvením), které už nikdo nepotvrdí. Jisté ale je, že první zmínky o něm najdete už v roce 1893, v téměř nezměněné podobě se servíruje dodnes a do svého repertoáru ho zařadili i Jamie Oliver, Nigella Lawsonová či Gordon Ramsay.
Sezóna českých jahod právě odstartovala, příprava je opravdu jednoduchá – a to je víc než dost důvodů, proč si tenhle britský „binec“ dopřát i doma.
Jak připravit bílkové pusinky?
Nenechte se odradit bílkovými pusinkami v receptu, i když se vám doteď nedařily. Náš postup je opravdu jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. A ti, kteří si netroufnou, si je mohou koupit hotové.

Při přípravě pusinek na Eton mess se obejdete i bez cukrářského sáčku, hromádky sněhové hmoty můžete na plech naskládat lžící.
Ingredience |
---|
2 bílky |
120 g krupicového cukru |
špetka soli |
POSTUP:
- Do větší mísy dejte bílky, přidejte špetku soli, a začněte šlehat. Můžete použít kuchyňský robot, nebo ruční mixér se šlehacími metlami, vyhněte se ale tyčovému mixéru. Sněhová hmota bude ke konci šlehání poměrně těžká a běžný tyčový mixér s pružným šlehacím nástavcem ji neutáhne.
- Až se vytvoří jemná pěna, začněte pomalu po částech přidávat cukr. Trpělivě šlehejte a dál přidávejte cukr, až ho všechen spotřebujete. Dál šlehejte a pozorujte: sněhová hmota bude stále hustější a lesklejší. Až se za metličkami začnou tvořit pevné vlny a ostré špičky, vypněte mixér a vytáhněte ho. Pokud na povrchu zůstanou zřetelné špičky, které se jenom velmi nepatrně ohýbají, máte hotovo, v opačném případě ještě chvíli šlehejte a zkuste to znovu.
- Předehřejte troubu na 90–100 °C a vyložte velký plech papírem na pečení. Sněhovou hmotu přeložte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plech jednotlivé pusinky. Vložte je do trouby a pomalu sušte 60–90 minut, troubu občas pootevřete a vypusťte páru. Až půjdou pusinky lehce sloupnut z papíru a budou na dotek suché, máte hotovo, pootevřete troubu a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je přeložte do vzduchotěsné krabice, aby nezvlhly. Takhle připravené je můžete skladovat i měsíc.
Náš tip: Pokud nechcete pár výstavních pusinek na závěrečnou dekoraci, můžete místo cukrářského sáčku na plech skládat hromádky sněhové hmoty jednoduše lžičkou (nebo i lžící).
Recept na Eton mess
Jakmile máte připravené pusinky, bude výroba dezertu trvat už jenom pár minut.

Pro Eton mess je typický trochu chaotický vzhled.
Ingredience na cca 6 porcí | |
---|---|
cca 100 g sněhových pusinek | 1–2 lžíce moučkového cukru |
700–800 g čerstvých jahod | 1 lžička citronové šťávy |
700 ml smetany ke šlehání |
POSTUP:
- Na jahodovou omáčku rozmačkejte polovinu jahod a propasírujte je přes hustý cedník, abyste se zbavili drobných zrníček. Ochutnejte a podle sladkosti jahod dotáhněte chuť lžičkou cukru a kapkou citronové šťávy. Zbytek jahod nakrájejte nadrobno.
- Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Pokud chcete, ke konci šlehání přidejte moučkový cukr podle chuti, ale není to nutné, pusinky ji osladí dostatečně.
- Do šlehačky zlehka vmíchejte nakrájené jahody a nahrubo rozdrcené sněhové pusinky (část jahod a pusinek si nechte na závěrečné zdobení). Do pohárů střídavě navrstvěte šlehačku a jahodovou omáčku, povrch ozdobte zbytkem jahod a pusinek a podávejte ihned.
Náš tip: Dezert nepřipravujte v předstihu, sněhové pusinky se ve šlehačce rychle rozpouští. I druhý den bude chutnat dobře, ale křupavost pusinek – která mu dává to pravé kouzlo – už se ztratí.
Tohle je základní recept, který si můžete upravit podle své chuti: jahody oslaďte lžičkou bezového sirupu, vytáhněte jejich chuť kapkou balzamikového octa nebo je vyměňte za jiné drobné ovoce. Šlehačku smíchejte v poměru 1:1 s jogurtem, jak to dělá třeba Jamie Oliver, dezert ozdobte opraženými lískovými ořechy, nastrouhanou čokoládou, čerstvými bylinkami… Vždy bude chutnat skvěle!