Hlavní obsah

Žádáte o dávky? Vaše údaje úředníkům dodají firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žadatelům o sociální dávky, například o příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti, se výrazně usnadní předávání informací o výdělcích nebo platbách za energie. Tyto informace by měli s jejich souhlasem předávat úředníkům přímo zaměstnavatelé.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Proces je poměrně jednoduchý. Žadatel může doložit potvrzení o příjmu sám, jako dosud. Nově také může dát souhlas s tím, aby si výši příjmu zjistil od zaměstnavatele Úřad práce,“ řekla již dříve Novinkám Kateřina Beránková.

V druhém případě je potřeba, aby dotyčný sdělil úřadu identifikační číslo (IČ) zaměstnavatele, případně zaměstnavatelů dalších členů domácnosti. „Následně vyzveme zaměstnavatele k potvrzení příjmů,“ dodala Beránková.

Tato možnost sice platí už od léta, ale dosud nebylo jasné, jakým způsobem a v jakém formátu budou firmy úředníkům potřebná data dodávat. Nově se pro to chystají dvě vyhlášky.

Úřad práce zašle zaměstnavatelům žádost o informace v souboru PDF prostřednictvím datové schránky. Ti pak budou moci odpovědět vyplněním formuláře na portálu ministerstva práce, odesláním do určené datové schránky nebo prostřednictvím přímého volání.

Podobná povinnost by měla od příštího roku čekat i dodavatele energií. Ti budou zasílat informace o výši plateb za elektřinu a plyn či nedoplatcích a přeplatcích. A to přes datovou schránku. „Rodin se to dotkne pozitivně. Přispěje to ke snížení jejich administrativního zatížení,“ uvedlo ministerstvo.

Neměl peníze, tak ze sebe udělal falešného invalidu. Dostal dva roky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám