Hlavní obsah

Neměl peníze, tak ze sebe udělal falešného invalidu. Dostal dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Potřeboval jsem nějaký příjem a nic jiného jsem neměl. Tak vysvětlil své čachry při získání invalidity třetího stupně recidivista z Brněnska. Nezastavilo ho ani to, že se svou žádostí napoprvé neuspěl, vyrobil si nové lékařské zprávy a invalidou se pak už stal. Než se na věc přišlo, inkasoval od státu téměř půl milionu korun. Ty teď musí vrátit, a navíc ho čeká dvouletý pobyt za mřížemi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž se svou první žádostí neuspěl před dvěma lety. Nesložil ale ruce do klína, zfalšoval lékařské zprávy včetně operačního protokolu a kýžený invalidní důchod už získal. Až do dubna letošního roku si přišel na 454 tisíc korun.

Když vše prasklo a muž měl putovat před Městský soud v Brně, začal se vymlouvat na svůj neutěšený zdravotní stav a žádal, aby soud s jednáním posečkal.

Neuspěl, prvoinstanční soud jej za podvod potrestal dvěma lety vězení. Muž podal odvolání, když však krajský soud nařídil jednání, muži se opět přitížilo a znovu žádal a odložení procesu. A opět marně, senát se usnesl, že bude jednat i v mužově nepřítomnosti.

Třináct let hrál retardovaného kvůli dávkám, soud ho poslal do vězení

Krimi

Soudce zpravodaj Dan Krátký tak alespoň přečetl základní teze mužova odvolání.

„Soud mi nedal šanci se obhájit a vysvětlit, proč mi nebyl přiznán invalidní důchod. Chtěl jsem vysvětlit, jak to v ČR funguje a nefunguje. Svého činu plně lituji,“ napsal muž.

U odvolacího senátu ale taktéž recidivista nenašel zastání.

„Obžalovaný měl povolenou insolvenci, ale ta byla zrušena, má dluhy v řádu milionů, jsou tam exekuce. O jeho vině nemáme pochyb, sám se v přípravném jednání víceméně doznal. Své jednání vysvětloval tím, že potřeboval nějaký příjem,“ konstatoval Krátký.

Jsem imbecilní a slabomyslný, předstíral muž. Na dávkách obral stát o víc než milión

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám