Hlavní obsah

Za hypotéky s dlouhou fixací si lidé připlatí, celkově sazby stagnují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky sice nepatrně snížily sazby kratších fixací hypoték, dlouhodobé ale zdražily. Odrazilo se to na průměrné nabídkové sazbě, která podle prosincového Swiss Life Hypoindexu činí 6,02 procenta, o setinu více než předchozí měsíc. Přitom listopadový hypotéční monitor přímo od bank ukazoval už průměrnou sazbu 5,71 procenta.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z celkového pohledu sazby stagnují. „Pro končící rok 2023 na hypotečním trhu platí, že to, jak začal, tak i končí,“ shrnul analytik Jiří Sýkora ze společnosti Swiss Life Select.

Měsíční splátka hypotéky u průměrné hypotéky na 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent ceny nemovitosti, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,02 procenta činí podle prosincového Hypoindexu 22 589 korun. V meziročním srovnání klesla pouze o 685 korun.

Nejdražší jsou hypotéky pro mladé s fixací na deset let

Sazby u pětiletých fixací se pohybují kolem 5,8 až 6,14 procenta. Úrokové sazby hypoték fixovaných na deset let se mladým žadatelům do 36 let nabízejí za 6,39 procenta a ostatním za 6,05 procenta. Hypotéky pro mladé s fixací na deset let jsou nyní nejdražší na trhu.

Hypotéka se slevou. S bankou se vyplatí vyjednávat

Finance

Za zdražováním desetiletých fixací stojí i nedávné schválení novely zákona o spotřebitelském úvěru. Ta od ledna příštího roku zvýší poplatek za předčasné splácení hypoték.

Banky si tak nově budou moci účtovat čtvrt procenta ročně, ale maximálně jedno procento nesplacené jistiny. Podle bank však poplatek není dostatečný, aby vykryl jejich rizika. Dá se proto očekávat, že desetileté fixace zažijí v příštích letech výrazný útlum.

Dvouprocentní hypotéky nevratnou minulostí

V příštím roce by měly hypoteční sazby klesat, na úroveň minulých let se ale nedostanou.

„V roce 2024 dojde na snižování sazeb hypoték mezi čtyři a pět procent, je ale pravděpodobné, že ceny nemovitostí se pohnou směrem vzhůru. Dno, na kterém by úroky měly ukončit pokles, by se mělo pohybovat mezi třemi a čtyřmi procenty. Takový pokles však určitě nebude příští rok,“ prohlásil Sýkora ze Swiss Life. Dvouprocentní hypotéky podle něj jsou minulostí, která se nezopakuje.

Sám v nájmu. Většinou tak žijí muži

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám