Hlavní obsah

Sám v nájmu. Většinou tak žijí muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sami v nájemním bytě většinou žijí muži. Do kategorie singles spadá téměř čtvrtina z nich, nejvíce ve věku mezi 40 a 50 lety. Oproti tomu ženy nejčastěji žijí ve tří- a vícečlenné domácnosti (45 %) a samy bydlí jen v desetině případů. Ukázal to průzkum společnosti Creditas Real Estate, v němž odpovídalo přes tisíc respondentů žijících v nájmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto klíče

Článek

„Muži, kteří častěji žijí sami, upřednostňují menší byty z důvodu jejich praktičnosti a snazší údržby, zatímco ženy hledají pro své rodiny více prostoru a komfortu,“ shrnula výsledky dotazování Marie Mocková z Creditas Real Estate.

Bydlení stojí nejčastěji nájemníky třetinu příjmů. Uvedlo to 39 % žen a 37 % mužů. Zvýšení ceny nájmu v posledních dvanácti měsících dvakrát častěji postihlo ženy než muže, což souvisí s velikostí bytu.

Upřednostňují menší byty. Nemusí se tolik uklízet

„Přesto jak ženy, tak muži uvažují o přestěhování do menšího či levnějšího bytu v méně než deseti procentech případů,“ konstatovala Mocková.

Byty v novostavbách v Brně zdražily za deset let o 192 procent

Ekonomika

Z dotazníkového vzorku 27 % mužů pobírá měsíčně do 30 tisíc korun, u žen je to 42 %. Plat nad 60 tisíc korun a více mají ženy v desetině případů, muži v 17 procentech.

V celé ČR je pronajímáno zhruba 223 tisíc „investičních“ bytů, které vlastní přes sedmdesát tisíc majitelů, vyplývá z kvalifikovaného odhadu společnosti Dataligence, která zpracovává data pro Českou bankovní asociaci. Podle těchto propočtů je zhruba deset procent jednotek v bytových domech v ČR pronajímáno. Tři a více bytů vlastní zhruba 34 500 fyzických osob.

Obava z nejistoty

„Z výzkumných rozhovorů, které jsme uskutečnili, se ukazuje, že pro mnoho lidí je nájem spojen s nejistotou. Je to obava, že jim nemusí být prodloužena smlouva nebo jim bude nájemné výrazně zvýšeno,“ potvrzuje ve své studii o dostupnosti bydlení Sociologický ústav AV ČR. Připomíná ovšem, že v ČR je silná právní ochrana nájemníků, a že záleží nejen na korektnosti majitelů nemovitostí, ale i nájemníků.

„Pro mnoho lidí je také placení nájmu ‚vyhazováním peněz z okna‘ nebo ‚strkáním peněz do kapsy někomu cizímu‘, nájemní bydlení má tak status něčeho provizorního. Vytváří se tak sociální a kulturní tlak na to, získat vlastní bydlení,“ tvrdí studie.

Vlastní byt se nemusí vyplatit

„Vlastní bydlení nemusí být výhodné. Mladí si ho idealizují po vzoru rodičů,“ uvádí Martin Lux ze Sociologického ústavu AV ČR. Podle něho v Německu bydlí ve svém méně než polovina populace a většina domácností žije v nájmu, ve Velké Británii je v nájmu 40 procent lidí.

Družstevní byt: Alternativa k hypotéce

Finance

„Ať se na to díváme z různých úhlů pohledu, tak kdo je v Británii bohatý, bydlí většinou ve svém, a kdo ne, musí do nájmu. Kdo si před patnácti dvaceti lety u nás vzal hypotéku, má ji už většinou splacenou,“ oponuje Vladimír Brůna ze společnosti B&K Nemovitostní investice.

„Zájem o nájemní bydlení sice roste, ale ne zcela dobrovolně,“ říká Tomáš Carba z Asociace nájemního bydlení. Touha po vlastním bytě či domě u nás zůstává i u mladých podle sociologů vysoká. „Na vlastní bydlení musíme šetřit takřka patnáct let,“ konstatoval analytik projektu Evropy v datech Tomáš Odstrčil.

V Česku bydlí 80 procent lidí buď zcela ve vlastní nemovitosti, nebo v bytě či domě, který je zatížen zástavním právem k hypotéce. Ostatní jsou v nájmech.

Nájmy u nás na konci jara opět vzrostly. Cena za metr čtvereční se pohybuje v hlavním městě podle Bezrealitky.cz kolem 342 korun za metr čtvereční, ve Středočeském kraji 248 korun za metr čtvereční. Jihomoravský kraj, kde ceny nájmů v minulém čtvrtletí klesly, nyní zájemcům nabízí metr čtvereční za 275 korun.

Průměrné nájemné

Přepočteno na m2 podle nabídek na bezrealitky.cz
druhé čtvrtletí 2022konec jara 2023
Praha304 Kč342 Kč
Středočeský kraj226 Kč248 Kč
Jihočeský kraj201 Kč204 Kč
Plzeňský kraj198 Kč227 Kč
Karlovarský kraj172 Kč184 Kč
Ústecký kraj155 Kč172 Kč
Liberecký kraj198 Kč204 Kč
Královéhradecký kraj195 Kč212 Kč
Pardubický kraj211 Kč215 Kč
Olomoucký kraj198 Kč204 Kč
Jihomoravský kraj258 Kč275 Kč
Zlínský kraj204 Kč194 Kč
Vysočina194 Kč182 Kč
Moravskoslezský kraj165 Kč180 Kč
Zdroj EHS

Anketa

Zvýšil se vám v letošním roce nájem?
Ano, výrazně
23,4 %
Ano, trochu
15 %
Ne
11,4 %
Mám vlastní bydlení
50,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8844 čtenářů.

Objem hypoték vzrostl o 17 procent

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám