Hlavní obsah

Stavebko pod stromeček? Spořitelny již tradičně na konci roku lákají na prémie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření patří v Česku už několik let mezi stálice. Jen zlomek domácností může tvrdit, že prostřednictvím tohoto produktu nikdy nespořil. Popularitu stavebku přináší především až dvoutisícová státní podpora, ale i zajímavé akční nabídky, které stavební spořitelny pořádají koncem roku.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační snímek

Článek

Zhruba třetina Čechů má v současnosti sjednanou spořicí smlouvu a zájem mají lidé i nadále. Stavební spořitelny za uplynulá tři čtvrtletí uzavřely 326 496 nových smluv, což je v meziročním srovnání více o 7,2 procenta.

Stavební spoření od počátku svého vzniku patří mezi oblíbené konzervativní produkty. Jeho výhodou je jednak to, že peníze na něm uložené jsou pojištěny až do výše zhruba 2,5 milionu korun (resp. 100 tisíc eur), a dále pak to, že patří mezi státem podporované produkty.

Střadatel může ročně ve formě státního příspěvku získat až dva tisíce korun pod podmínkou, že na účet v daném roce uloží alespoň 20 tisíc korun. Stát totiž přispěje maximálně deseti procenty z ročního vkladu.

Blíží se konec roku, je proto nejvyšší čas zkontrolovat, zda na jeho konci budete mít na účtu včetně prosincové úložky za letošní rok naspořeno tolik, abyste dosáhli na maximální výši příspěvku. Bylo by škoda se o ni kvůli pár stokorunám připravit.

Pokud měsíčně ukládáte doporučovanou částku 1700 korun či jednorázově 20 tisíc korun, je vše v pořádku. Pokud ale méně a nechcete o maximální podporu přijít, vložte požadovanou částku dodatečně. Vklad musí být na účet připsán nejpozději do silvestrovské půlnoci.

Anketa

Máte uzavřenou smlouvu o stavebním spoření?
Ano
73 %
Ještě ne, ale do konce roku si ji plánuji uzavřít
4,2 %
Ne, a ani to neplánuji
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 355 čtenářů.

Stavebko ještě nemáte?

Pokud v současné době stavební spoření sjednané nemáte, není nic jednoduššího než si ho uzavřít. Výhodou je nyní i to, že nemusíte hradit poplatek za uzavření smlouvy, který ještě nedávno činil jedno procento z výše cílové částky, například tři tisíce korun, pokud jste uzavřeli smlouvu na 300 tisíc korun.

Spořitelny sjednání navíc umožňují online a také již tradičně koncem roku lákají zájemce na různé zvýhodněné nabídky.

Nabídka stavebních spořitelen
ČSOB Stavební spořitelna
Banka avizuje zhodnocení až 6,3 procenta ročně, které v sobě zahrnuje základní úrokovou sazbu z vkladů v tarifní variantě Trend Spořicí (1,5 procenta ročně), úrokový bonus při splnění podmínek Bonusového programu Trend (1 procento ročně), maximální státní podporu dva tisíce korun ročně, prémii dva tisíc korun při splnění podmínek akce „Prémie 2000 Kč + Prémie za vysoké vklady“, tj. alespoň šest let spoření s pravidelným měsíčním vkladem alespoň 1700 korun a cílovou částkou od 500 tisíc do 680 tisíc korun. Akce platí pro smlouvy sjednané do 31. 12. 2022.
Modrá pyramida
Banka s garancí na šest let nabízí základní úrok 0,5 procenta ročně + bonusový úrok 3 procenta ročně u zůstatků do 300 tisíc korun (Moudré spoření), nebo bonusový úrok 3 procenta ročně u zůstatků do 300 tisíc korun (Kombi). Klient může do 31. 12. 2022 získat Vánoční prémii 5 tisíc korun, pokud do čtyř měsíců (upisovací období) pošle na smlouvu alespoň 100 tisíc korun, nebo Vánoční prémii 2 tisíce korun, pokud do čtyř měsíců (upisovací období) pošle na smlouvu alespoň 50 tisíc korun.
Moneta stavební spořitelna
Banka garantuje roční úrokovou sazbu 3 procenta.
Raiffeisen stavební spořitelna
Banka garantuje roční úrokovou sazbu 3 procenta. Klient může získat i prémii 1500 korun, pokud do 30. 12. 2022 bude mít na účtu zůstatek minimálně 30 tisíc korun, nebo prémii 5 tisíc korun v případě zůstatku k 30. 12. 2022 ve výši alespoň 100 tisíc korun.
Stavební spořitelna České spořitelny
Banka garantuje zhodnocení 2,5 procenta ročně. Klient pro smlouvu uzavřenou do 31. 12. 2022 získá bonus 2500 korun pod podmínkou, že bude spořit alespoň dva roky.

Stavební spořitelny vklady také úročí, nabízejí sice nižší sazby, než mohou klienti získat například na spořicích účtech, nicméně při započtení státní podpory, případně dalších akčních prémií mohou úrokové sazby směle konkurovat i sazbám na spořicích účtech.

Jaká budoucnost čeká stavební spoření?

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám