Hlavní obsah

S nedostatkem peněz na dárky mohou pomoci odložené platby či kreditka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z finančně nejnáročnějších období je tady. Vánoce a konec roku. Řešením, jak zvládnout nákupy vánočních dárků, mohou být například odložené platby či kreditní karta. Nicméně je dobré držet se několika zásad, abyste se v budoucnosti nedostali do problémů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Letošní Vánoce proběhnou v době ekonomické krize. Mnohé domácnosti si budou muset dobře rozmyslet, na co jim napjatý rozpočet bude stačit a na co už ne. V každém případě odborníci varují před nákupy dárků na dluh, i tak je ale možné v momentálním nedostatku financí nákup uskutečnit a platbu provést později.

Za zboží z e-shopu zaplaťte třeba za měsíc

Češi již běžně nakupují různé druhy zboží na internetu a letošní pořizování vánočních dárků nebude výjimkou. Desítky tisíc online prodejců svým zákazníkům jako jednu z možností úhrady zboží nabízejí tzv. odloženou platbu. Její princip spočívá v tom, že si zboží v e-shopu objednáte, převezmete ho a zaplatíte za 14 dní či třeba za měsíc. Záleží na tom, jakou službu využijete.

V současné době se můžete setkat se službou odložených plateb či PlatímPak od Raiffeisenbank, Twisto Pay či Skip Pay od ČSOB.

Jak fungují odložené platby

Finance

Odložené platby, známé i pod zkratkou BNPL (Buy Now Pay Later, nakupuj teď, plať později), si za poslední roky získaly velké množství příznivců a jejich obliba neustále roste. Jak k nim ale přistupovat, aby vám dobře sloužily a zároveň se z nich nemohl stát nástroj, kvůli kterému se dostanete do problémů?

Kdy bude odložená platba skvělým pomocníkem

Jedním z hlavních důvodů, proč odložená platba vznikla, je to, že e-shop nebude držet vaše peníze po dobu, než se objednané a zaplacené zboží dostane k vám. Zároveň se nemusíte obávat toho, že by vám ho e-shop třeba vůbec nedodal či prodlužoval jeho dodání nebo otálel s vrácením peněz, pokud si objednávku rozmyslíte.

Také v případě různých časově omezených slev na zboží se odložená platba vyplatí, pokud zrovna nemáte dostatečnou sumu po ruce. Zboží v akci pořídíte levněji než běžně a zaplatíte za 14 dní či měsíc, jen co vám výplata dorazí na účet.

Odloženou platbu oceníte i v případě, kdy si nebudete jistí, zda pořizované zboží splní svůj účel, tedy například padne-li obdarovanému velikost oblečení či zda se mu váš dárek bude líbit. Zboží vyzkoušíte, a nebude-li vyhovovat, ve smluvené době vrátíte, aniž byste za něj museli platit.

Nabídl vám prodejce prodlouženou záruku? Na co si dát pozor

Finance

Kdy o odložené platbě raději neuvažovat

Poskytovatelé odložených plateb zájemce pochopitelně důkladně prověřují. Může se proto stát, že vám ji neschválí. I když to pro vás může být nepříjemné zjištění, vyvarujete se tak rizika, že byste se později mohli dostat do problémů.

Důkladně si také rozmyslete, zda cena zboží, které si s využitím odložené platby pořídit, není nad vaše možnosti. Pokud už dopředu víte, že vaše vlastní peníze jeho cenu nepokryjí, nekupujte ho. Díky odložené platbě si sice budete moci pořídit i o několik tisíc korun dražší zboží, ale v budoucnu budete muset šetřit na dalších věcech, případně se můžete dostat i do dluhové spirály.

Na úhradu zakoupeného zboží máte sice celkem dost času, pokud ale zjistíte, že je to i tak nad vaše možnosti, s poskytovatelem služby se snažte co nejdříve domluvit. Budete-li ale dělat tzv. mrtvého brouka, připravte se na další nemalé výdaje, které si společnosti při vymáhání pohledávky účtují.

I úvěr z kreditky může být zadarmo

Další možností, jak pořídit v případě aktuálního nedostatku financí vyhlédnuté zboží, je využití kreditní karty. Jedná se ve skutečnosti o jednu z forem úvěru, kdy peníze patří bance a vy si je od ní až do výše tzv. úvěrového rámce (maximální částky) půjčujete.

Hlavním přínosem kreditní karty je to, že v případě využití tzv. bezúročného období vás půjčení peněz nic nestojí, resp. vám je banka poskytla zdarma a nepočítá si žádný úrok. Bezúročné období trvá obvykle od 45 do 60 dní (záleží na finanční společnosti) a je počítáno od 1. dne v měsíci.

Pokud ale bezúročné období prošvihnete, počítejte s tím, že vám banka začne dlužnou částku úročit. Úroky jsou vysoké, dosahují i více než 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám