Hlavní obsah

Pětitisícovka na dítě. Je tu poslední šance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny, které si doposud nezažádaly o jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě, jež stát kvůli drahotě začal vyplácet loni, na to mají poslední tři týdny. Žádost je potřeba podat do prázdnin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„O jednorázový příspěvek na dítě je možné podle platné legislativy žádat do 1. července. Pro vyhodnocení nároku je důležité datum podání žádosti,“ upozornila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Pokud by tedy bylo i po termínu nutné žádost doplnit či upravit, výplata dávky se uskuteční, jelikož se bude řídit datem podání žádosti. Na příspěvek si však po jeho přiznání budou lidé muset počkat až měsíc.

„Do konce května jsme vyplatili na více než 1,4 milionu dětí téměř 890 tisíc jednorázových příspěvků na dítě v celkovém objemu sedm miliard korun,“ dodala Beránková. Při přípravě dávky vláda předpokládala, že ji mohou dostat rodiny více než 1,56 milionu dětí. Požádat o ni tedy ještě může až několik desítek tisíc rodin s více než sto tisíci potomky.

Rozdíl sekundy a padesáti tisíc nadzvedl rodiče

Domácí

Příspěvek se týká dětí narozených od 2. srpna 2004 do 31. prosince loňského roku. To znamená, že jim loni 2. srpna muselo být méně než osmnáct let. Mají na něj nárok ty domácnosti, které předloni měly příjem do jednoho milionu korun hrubého. To je asi 83 333 korun hrubého měsíčně. Podmínkou je, že dítě v domácnosti žije. Platí, že se sčítají příjmy rodičů či partnerů, které o dítě pečují, nikoliv například prarodičů či starších výdělečně činných potomků, kteří s nimi žijí ve stejné domácnosti.

Žádat mohou rodiče, adoptivní rodiče i pěstouni. V případě střídavé péče se musejí rodiče domluvit, kdo o dávku zažádá.

Přes web i na poště

„Žádost o příspěvek lze podat online prostřednictvím aplikace dostupné na stránkách jenda.mpsv.cz nebo osobně. Osobní podání je možné na místech označených jako Czech Point, která jsou na krajských pobočkách Úřadu práce, obecních či městských úřadech a na poštách označených logem Czech Point,“ sdělila Beránková.

Pracovníci Czech Pointů podle ní zadají žádost přímo do systému, tudíž není potřeba vyplňovat žádný formulář. K online žádosti je nutné mít zpřístupněnou některou z forem elektronické identity občana. To je například mobilní klíč eGovernmentu, který vystaví na Czech Pointu, nebo datová schránka.

Také lze využít tzv. bankovní identitu, tedy přístupové údaje do elektronického bankovnictví. Údaje jako třeba příjmy si stát zjistí sám. Je potřeba jen potvrdit čestné prohlášení o jejich výši. Žadatel však musí zadat kontaktní údaje, jako jsou telefon či e-mail, bydliště, pokud se liší od trvalého, údaje o dětech, na které dávku žádá, a informace o partnerovi či partnerce, pokud žije ve stejné domácnosti.

Jednorázový příspěvek 5000 korun na děti schválila vláda jako reakci na prudce rostoucí ceny energií i potravin a služeb. Byla ale kritizována, a to nejen opozicí, že se jedná o plošné a nesystémové opatření.

Škrty v rozpočtu na školství a vědu sníží konkurenceschopnost VŠ, obávají se rektoři

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám