Hlavní obsah

Oddlužení bude kratší, věřitelům se to nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předlužení lidé se budou moci snáze zbavit svých finančních závazků. Podle novely insolvenčního zákona, která v červnu prošla vládou, se zkrátí délku doby oddlužení z pěti na tři roky. V současnosti mají tříletou lhůtu pouze senioři a lidé ve druhém nebo třetím stupni invalidity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Novela zajistí, že se lidé budou moci rychleji dostat z dluhové pasti, vrátit se do legální sféry ekonomiky a znovu se zapojit do běžného života,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

Novela budila během celé doby své přípravy výrazné vášně. A jinak tomu není ani po jejím odsouhlasení vládou. Proti zkrácení doby oddlužení se staví zástupci věřitelů a podniků.

Například podle České asociace věřitelů dlouhodobě klesá výše srážek ze mzdy, před pěti lety byla měsíčně kolem 6000 korun, nyní je to zhruba o dvě třetiny méně.

Dlužníkům na daních a sociálním pojištění by se mohlo odpustit penále

Domácí

„Již dříve stát zrušil hranici třiceti procent pro uspokojení pohledávek věřitelů. Novela tak v důsledku připraví o peníze nejen soukromé věřitele, ale i daňové poplatníky, protože věřiteli jsou také veřejné instituce,“ tvrdí Hospodářská komora.

Podle jejích dat zranitelné skupiny osob, senioři, invalidé a matky samoživitelky, tvoří čtvrtinu z celkového počtu zadlužených. Téměř 380 tisíc adeptů na oddlužení představují lidé v produktivním věku a bez zdravotního hendikepu, 72 procent z nich jsou muži.

Výhoda pro samoživitelky

„Je tedy otázka, proč novela výrazně uleví plošně všem nezodpovědným dlužníkům. A to za situace, kdy drtivou většinu těch, kteří jsou v osobním bankrotu, netvoří nejzranitelnější skupiny, ale naopak práceschopní lidé,“ dodal prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

S tím ale nesouhlasí Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení. „Věřitele určitě nepoškodí to, že lidé vstoupí do oddlužení. Když je totiž člověk v exekuci, tak dostávají peníze jen první věřitelé v pořadí, zatímco u oddlužení dostanou všichni věřitelé stejně,“ řekl.

Senior v insolvenci chtěl stavět za miliardy eur

Domácí

Zkrácení z pěti na tři roky je podle Hábla trend, který je v celé Evropské unii. „Téměř všechny země mají tříleté oddlužení pro podnikatele i spotřebitele,“ uvedl. Věřitelé se podle něj ani nemusejí bát, že by dostali při kratší době splácení méně.

„U těch, kteří by tam vstoupili tak jako tak, by zřejmě ke snížení došlo. Na druhou stranu se zpřísňují podmínky tak, že bude po dlužníkovi požadován adekvátní příjem vzhledem k jeho věku, vzdělání, místu bydliště. Už tak nebude možné, aby lidé pracovali za minimální mzdu a zbytek měli načerno,“ dodal.

Totéž tvrdí v předkládací zprávě k novele i resort spravedlnosti. „Na základě vyhodnocení příjmového potenciálu je dlužníku již při schválení oddlužení určena průměrná výše měsíční splátky, kterou má dlužník být schopen plnit,“ uvedl úřad.

Je podle něj nezbytné, aby insolvenční soud nevycházel pouze z dokladů dlužníka o jeho minulých příjmech, ale aby zhodnotil, jakého minimálního budoucího příjmu by měl daný dlužník dosahovat zejména vzhledem ke svým schopnostem a možnostem na trhu práce.

Novela ale přináší i další změny. Například úlevu pro samoživitele či samoživitelky, jejichž expartneři žádají o oddlužení. Až do rozhodnutí soudu pak nechodí pohledávky z výživného. „Nově by měly chodit kontinuálně,“ upozornil Hábl. Novelu musí schválit parlament a podepsat prezident, když se tak stane, začne platit od ledna.

Počet povolených oddlužení loni výrazně klesl

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám