Hlavní obsah

Senior v insolvenci chtěl stavět za miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prochází oddlužením, nic nemá, ale přesto mu prý z boudy u domu ukradli věci za miliony. V zahraničí má fůru peněz, ale nemá na bankovní poplatky, aby se k nim dostal. Pracoval na obrovském developerském projektu za tři miliardy eur, ale zaseklo se to na poplatku za úvěr u banky v Nigérii.

Foto: Petr Kozelka

František Trejkl u soudu

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý František Trejkl má pestrou minulost, ale budoucnost nejspíš stráví za zdmi vězení.

Naposledy byl odsouzen za to, že z takřka hluché a nepříliš bystré sousedky vytáhl desítky tisíc otřepanou báchorkou, že má v zahraničí miliony korun, a aby je dostal, potřebuje zaplatit bankovní poplatky.

Senior obral nahluchlou sousedku o statisíceVideo: Petr Kozelka, Právo

Právu, které o případu informovalo, se nyní podařilo získat dokumenty, jež popisují neobyčejnou „kariéru“ muže, který musí v seniorním věku na 3,5 roku do vězení a hrozí mu další tresty ve dvou procesech za křivé obvinění a poškození věřitele.

Muž má zatím v trestním rejstříku sedm záznamů, přičemž první je z roku 1984. Tehdy dostal trest za to, že na pánský záchod zatáhl žačku základní školy a proti její vůli ji tam líbal. Za podobné choutky byl potrestán ještě jednou.

V polovině 90. let totiž jako vedoucí kurzu pohybové výchovy pro budoucí modelky osahával jednu z účastnic, které ještě nebylo patnáct let. V obou případech vyvázl s podmínkou.

Další podmínku dostal před pěti lety, když se snažil vytáhnout z finančního úřadu 630 tisíc při podvodu s DPH. Fakturoval neuskutečněné reklamní služby související s megalomanským plánem na stavbu domů pro se­niory po celém Česku. U soudu prezentoval plán zahrnující financování třemi miliardami eur od jistého fondu, úvěr 143 milionů eur z nigerijské banky i komplikaci v podobě nezaplaceného poplatku osm tisíc eur, na kterém se to prý zadrhlo.

Gambler odmítá zaplatit dluh 16 milionů. Kasino ho prý nechalo opít se do němoty

Koktejl

„Tvrzení, že pracoval na mnoha dalších projektech, zejména v zajištění sociálních služeb, a to především v historických objektech, které měly být tímto způsobem rovněž zachráněny, nebylo ničím podloženo,“ odmítl tehdy soud jeho obhajobu.

K tomu Trejkl přidal i tvrzení, že nadace měla financovat také stavbu kliniky alternativní medicíny v Brně. Dokonce vymyslel i motivační program pro VIP zaměstnance, kteří měli po deseti letech jako odměnu získávat rodinný dům zcela zdarma.

Zruší mu oddlužení?

Trejkl je od roku 2021 v insolvenci a krajský soud v Brně mu povolil oddlužení. Ani v návrhu na oddlužení se přitom senior neobešel bez podivné historky, že sice měl dluhy, ale vše splácel.

„Podle všeho asi paní, která si chodila pro peníze, je nedávala tam, kam měla, a ponechala si je. Proto jsem měl neuhrazeno, ale dozvěděl jsem se to, až přišla exekuce,“ napsal.

Foto: Petr Kozelka

František Trejkl u soudu

Je paradoxní, že oddlužení povolil insolvenční úsek brněnského soudu, ale trestní úsek se toto rozhodnutí snaží opakovaně a zatím marně zvrátit. „Trejkl byl opakovaně odsuzován za různorodou trestnou činnost. Dne 23. 3. byl pravomocně uznán vinným z dalších několika trestných činů ekonomické či majetkové povahy. Žádáme, aby insolvenční soud již nadále takové jednání netoleroval a konečně zrušil schválení oddlužení. Podklady a dokumenty jsou v insolvenčním rejstříku už více než rok a půl, a insolvenční soud je stále nečinný,“ stěžoval si trestní soud.

Zavařeniny za tři miliony

V nejbližších týdnech navíc seniora čekají další soudní stání. Muž totiž nařkl starostu obce, kde bydlel, z krádeže, zpronevěry, zneužití pravomoci, a jak zapsali policisté, z další sedmi neexistujících trestných činů.

Trejkl tvrdil, že mu starosta nechal zbořit verandu, kde měl věci za minimálně 250 tisíc korun, nebo snad dokonce za tři miliony. Obec skutečně nechala zbořit načerno postavený přístřešek. Při vyklízení se našly zavařeniny staršího data a další drobnosti, které skončily na sběrném dvoře. Trejkl byl poučen, že si je tam může vyzvednout.

Důchodce tvrdil, že v přístřešku schovával značný majetek, ačkoli už více než deset let soudům a věřitelům tvrdí, že nic nemá. S tím souvisí i druhý současný proces, kde je obžalován za to, že tentokrát skutečně před věřiteli skrýval statisíce korun.

Hledá se duchovně založený dědic. Seniorka reagovala na inzerát, poslala statisíce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám