Hlavní obsah

Firmy kvůli energiím investují do úspor

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké ceny energií tísní nejen české domácnosti, ale i firmy. Své inovace tak v současnosti daleko více cílí na oblast energetiky než třeba na vývoj nových výrobků nebo služeb. Vyplývá to z ČSOB Indexu inovací, v jehož rámci proběhl průzkum mezi 500 podniky.

Foto: Čsob Index inovací, Adobe Stock, Právo

Ve kterých oblastech firmy nejvíce inovují

Článek

Podle průzkumu se v současnosti nejvíce firem, 40,4 procenta, soustředí na inovace v oblasti energetických úspor. Loni to byla jen necelá třetina. Teprve za nimi se umístily s 38,4 procenta inovace zaměřené na vývoj nových výrobků a služeb či výrobků pro koncové zákazníky. V obou těchto případech navíc došlo k výraznému meziročnímu poklesu.

„Energetická krize se tak projevila i v přístupu firem,“ okomentoval výsledky Ján Lučan, člen představenstva ČSOB.

Ministerstvo školství plánuje snížit spotřebu energií až o 15 procent

Věda a školy

Výrazný nárůst zájmu českých společností například o fotovoltaiku, tepelná čerpadla či další vylepšení v oblasti spotřeby energií zaznamenal i Jan Fousek, předseda Solární asociace a výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energií Aku-bat CZ, podle nějž dlouhodobě nízké ceny energií v minulých letech spotřebitele ukolébaly a energetickým úsporám nepomohla ani některá vyjádření politiků o solárních baronech.

„Přede dvěma či třemi roky byly zájmy o obnovitelné zdroje taženy spíše zájmy o environmentální témata,“ uvedl.

Změnilo se to podle něj až na konci minulého roku, kdy začaly ceny elektřiny a plynu prudce růst. Další vlna pak přišla po vpádu Ruska na Ukrajinu, kdy se lidé i manažeři firem začali obávat úplného vypnutí plynu i přerušení dodávek elektřiny.

Zastropování cen energií schválil Senát

Domácí

Mění se i podmínky návratnosti obnovitelných zdrojů, což je pochopitelné i vzhledem k rostoucím cenám. Zatímco dříve to bylo sedm až deset let, nyní je to mezi dvěma a pěti roky.

Tisíce solárních elektráren

Na prudký nárůst zájmu o obnovitelné zdroje pak upozornil i Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail. Za první pololetí letošního roku podle něj bylo postaveno 8500 fotovoltaických elektráren, což je téměř tolik, co za celý minulý rok. Zájem ale v případě fotovoltaiky není tažen jen firmami, ale také domácnostmi či bytovými družstvy.

Solární elektrárna uloží i přebytečnou energii

Tipy a trendy

Pokud jde o inovace jako celek, podle Lučana firmy vnímají, že polevily v jejich zavádění do praxe, přestože je v současnosti podle indexu řeší sedmdesát procent podniků a každý pátý je aktivně vyhledává.

Hlavní překážkou pro inovace jsou nyní podle 68 procent dotazovaných náklady spojené s jejich zaváděním. Mezi další patří nedostatek kvalitních zaměstnanců, absence poptávky či legislativa.

Reklama

Výběr článků

Načítám