Hlavní obsah

Zastropování cen energií schválil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát v úterý schválil zákon, která vládě v případě mimořádné tržní situace umožňuje stanovovat horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Zákon podpořila většina přítomných senátorů, nyní ho dostane na stůl prezident.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Článek

„S ohledem na mimořádnou situaci, kdy ceny elektřiny a plynu násobně přesahují úroveň, která byla běžná před konfliktem na Ukrajině, se vláda rozhodla přistoupit k cenové regulaci na trhu s elektřinou a plynem,“ představil návrh na plénu v Senátu šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Novela tak zakotvuje pravomoc vlády nastavit ceny za elektřinu a plyn,“ doplnil.

K omezení cen tak bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví podrobnosti, tedy hlavně maximální cenu. Půjde o rozsah odběru, na který se bude cenový strop vztahovat, a kategorie odběratelů, kterých se bude cenový strop týkat.

Nařízení vláda vydá zřejmě začátkem října.

PŘEHLEDNĚ: Jak vláda zastropovala ceny energií

Domácí

Elektřina za 6 korun, plyn za 3 koruny

Minulý týden vláda oznámila, že cenu silové elektřiny chce zastropovat na šesti korunách za kilowatthodinu a cenu plynu na 3 koruny za kilowatthodinu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve uvedl, že rozpočtové dopady zastropování budou představovat nejvýše 130 miliard korun.

Stát podle něj použije na náklady mobilizované příjmy ze všech státních firem, připravovanou daň z mimořádných zisků a příjmy z emisních povolenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám