Hlavní obsah

Finanční poradna: O schválení hypotéky nerozhoduje jen výše příjmu

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjem je jedním z nejdůležitějších faktorů, které banky sledují při schvalování žádostí o hypotéku. Není však jediným. Kromě jeho výše a zdroje bude banku zajímat i aktuální výše vašich případných finančních závazků, stejně tak záznamy v registrech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Pokud se rozhodnete financovat vlastní bydlení pomocí hypotéky, připravte se na to, že se banka bude zajímat o výši vašich příjmů i veškeré pravidelné měsíční výdaje. Banky totiž musí ještě před poskytnutím úvěru řádně posoudit takzvanou úvěruschopnost zájemce o hypotéku. Jinými slovy si musí ověřit, že zvládnete bez problémů platit měsíční splátky hypotéky,” uvedla Veronika Hegrová ze společnosti Hyponamiru.cz.

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Finance

Podle zákona o spotřebitelském úvěru poskytovatelé úvěrů v případě nesprávného posouzení klientovy schopnosti splácet úvěr totiž riskují, že sjednaná úvěrová smlouva bude považována za neplatnou, a to se všemi důsledky, které z toho plynou. Mohlo by dojít i k zneplatnění smlouvy.

Příklady druhů příjmů, k nimž banky přihlíží

  • Příjem ze zaměstnání
  • Příjem z podnikání i vyplacené zisky z činnosti firmy
  • Pravidelně vyplácené důchody (starobní, vdovský, vdovecký, invalidní apod.)
  • Rodičovský příspěvek
  • Výživné
  • Odměny pěstouna
  • Výsluhová renta
  • Příjmy z pronájmu

Pozor na kreditky i kontokorenty

Máte vysoký příjem, přesto banka vaši žádost o hypotéku zamítne. Na vině mohou být různé finanční závazky, která vám žádost zkomplikují.

V žádosti o hypotéku musíte uvést veškeré pravidelné a dlouhodobé výdaje v podobě splátek spotřebitelských úvěrů, stejně tak dalších hypotečních úvěrů či úvěrů od stavebních spořitelen.

Nezapomeňte se zmínit i o tom, zda vlastníte kreditní kartu či máte k běžnému účtu sjednaný kontokorent, neboli povolené přečerpání účtu. V těchto případech je pro banku důležitá výše sjednaného úvěrového rámce, což je částka, kterou můžete začít kdykoliv čerpat.

Přehledně: Dluhy neutajíte. Kde všude je o nich záznam

Finance

Podnikatelé musí uvést i výši sjednaných podnikatelských úvěrů a výši leasingových splátek.

Mezi pravidelné výdaje patří také výživné. Kromě příjmu a výdajů jsou například sledovány i záznamy v bankovních a nebankovních registrech a také hodnota zastavované nemovitosti.

Ceny nemovitostí rostou rychleji než mzdy

V posledních letech rostou ceny nemovitostí mnohem svižnějším tempem než výdělky domácností. Data Českého statistického úřadu a Eurostatu ukazují, že zatímco ceny nemovitosti v rozmezí let 2016 a 2020 vzrostly o téměř 50 procent, průměrná mzda se ve stejném období zvýšila o necelých 30 procent.

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Finance

Ceny nemovitostí rostou nejen v Česku, ale i v ostatních zemí Evropské unie. Ve výše zmíněném období vzrostly ceny nemovitostí v zemích EU o více než 20 procent. Nejrychleji rostly ceny v zemích střední a východní Evropy, přičemž nejvyšší nárůst zaznamenalo Maďarsko (61 procent). Česká republika byla hned na druhém místě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám