Hlavní obsah

Finanční poradna: Je výhodnější vzít si hypotéku v páru, nebo jako jednotlivec?

Novinky, bab

Data bank ukazují, že o společnou hypotéku nejčastěji žádají manželé. Naopak sami na sebe si ji berou lidé žijící single, ale i nesezdané páry. Obě možnosti mají své plusy, ale i mínusy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Máte-li dostatečný příjem, případně splníte další podmínky banky, můžete si o hypotéku na pořízení vlastního bydlení zažádat sami. Pochopitelně můžete  si ji sjednat i společně s partnerem či třeba s rodiči.

Každou pátou novou hypotéku si berou mladí do 30 let

Finance

Pouze manželé, kteří se nedomluvili na zúžení společného jmění manželů, si vybírat nemohou. Vždy si totiž berou hypotéku společně.

Banky také stanoví maximální počet žadatelů o jeden hypoteční úvěr, zpravidla je omezen na čtyři. Ovšem více než tři žadatelé jsou v bankách spíše výjimkou.

„Podle našich statistik žádají o hypotéku nejčastěji dva lidé, přičemž se obvykle jedná o manžele nebo nesezdané partnery. Méně časté jsou potom společné žádostí dospělých a jejich rodičů. Přibližně ve třetině případů si sjednávají hypotéku jednotlivci,“ doplnila Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Společná hypotéka může být vyšší

Společná hypotéka má nespornou výhodu v tom, že její žadatelé mají lepší bonitu. Banky v žádosti započítávají všechny příjmy, a není tak problém dosáhnout na požadovanou výši úvěru. Mnohdy banky v takovém případě klientům nabídnou i výhodnější úrokovou sazbu.Více žadatelů znamená pro banky i vyšší jistotu, že bude úvěr řádně splácen i v případě výpadku příjmu některého z nich.

Jak na financování družstevního bytu

Finance

„Ceny nemovitostí v posledních letech výrazně rostly a vlastní bydlení je mnohdy hůře dostupné i pro samožadatele s vyššími příjmy. Pokud nemají dostatek vlastních úspor nebo nemohou nabídnout bance do zástavy jinou vhodnou nemovitost, nezbývá jim nic jiného než přizvat další spolužadatele,“ doplnila Hegrová.

Neshody mezi žadateli jsou problém

Banky každého ze žadatelů posuzují samostatně, sledují jeho bonitu a může se stát, že nesplní-li jeden z nich bankou nastavené podmínky, dojde k zamítnutí žádosti. Banky nesledují totiž jen příjmy, ale i to, zda žadatel má jiné závazky, zápis v registru dlužníků, je na něj uvalena exekuce apod.

Finanční poradna: O schválení hypotéky nerozhoduje jen výše příjmu

Finance

Nevýhodou společné hypotéky je i mnohdy složité řešení neshod mezi žadateli.

„Komplikované může být například řešení vzájemného majetkového vypořádání a společné hypotéky při rozpadu vztahu manželů či partnerů. Lidé se musí i v této situaci umět domluvit například na předčasném splacení hypotéky, převedení hypotéky na jednoho z manželů či partnerů nebo prodeji nemovitosti i s hypotékou novému majiteli,“ doplnila Hegrová.

Hypotéka pro jednotlivce má nevýhod více

Pro jednotlivce je cesta k hypotéce o něco obtížnější. Jedním z nejčastějších důvodů zamítnutí žádosti je nedostatečná výše příjmu.

Člověk žijící singl se také může spíše dostat do problémů se splácením, protože si musí vystačit jen s jedním příjmem.

Hypotéka s jedním žadatelem má ale i své výhody. Například nesezdaní partneři se vzájemně finančně nezatěžují a mnohem jednodušší je vypořádání majetku při případném rozchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám