Hlavní obsah

Domácnosti šetří, kde se dá, děravé státní kase rozhodně nepomohou

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti letos ekonomice svými útratami v růstu příliš nepomohou. Šetří a příliš neutrácejí. Vyplývá to z nejnovější vládní zprávy o situaci domácností v ČR v prvním čtvrtletí 2011, která se ve středu dostala na stůl ministrům.

Článek

Výdaje a příjmy lidí v prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku prakticky stagnovaly. Čisté peněžní výdaje na jednoho člena domácnosti v prvním čtvrtletí letošního roku byly 9947 korun, ve stejném období loňského roku však představovaly 10 459 korun.

Příjmy představovaly letos v průměru na jednoho člena domácnosti 11 611 korun, loni v prvním čtvrtletí 11 770 korun.

Po zohlednění cenové inflace se kupní síla tohoto příjmu dokonce snížila o tři procenta, což je v přepočtu zhruba o 359 korun, uvádí zpráva MPSV.

Šetří se na rekreaci, kultuře a potravinách

Domácnosti v prvním čtvrtletí snížily výdaje za potraviny, rekreaci a kulturu, bytové vybavení, poštovní a telekomunikační služby či odívání.

Domácnostem rostly především výdaje na dopravu, zdravotnictví a bydlení.

Důvody, proč domácnosti neutrácejí, spočívají hlavně v tom, že platy rostou jen mírně.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí mzdy nepředstavovaly v prvním čtvrtletí letošního roku riziko pro udržení konkurenceschopnosti tuzemské produkce.

Češi si přes vývoj příjmů dál půjčovali. V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl objem půjček o 65,6 miliardy ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Tempo zadlužování ale výrazně zpomaluje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám