Hlavní obsah

Zmatky s výchovným, tisíce žen zatím čekají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 1,4 milionu seniorek má od Nového roku nárok na takzvané výchovné, kdy by se jim mělo ke starobnímu důchodu automaticky měsíčně připočíst 500 Kč za každé vychované dítě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

U minimálně 42 tisíc žen, které v 65 letech přešly z invalidního do starobního důchodu a rovněž mají na výchovné nárok, se ale lednová penze o něj nezvýšila a musí si počkat až na doplatek.

Ten dorazí na konci ledna, ujišťuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Výchovné ale nedorazilo i některým dalším penzistkám nebo jim přišlo jen za některé děti.

Problémy s výchovným má i paní Venuše z Ústeckého kraje. „Přišla mi informace o tom, že se mi od ledna zvyšuje důchod a o kolik. Bylo tam zmíněno i to, že ženy mají nárok na výchovné, jenže tam nebylo uvedeno, kolik to bude v mém případě,“ řekla Právu.

Seniorů v Česku přibylo nejméně za poslední desetiletí

Domácí

Její sousedky přitom měly ve stejném dopise vyrozumění, za kolik dětí budou výchovné pobírat. Mezitím se její syn pokoušel dovolat napřed na místní Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), kde se mu nepodařilo se s nikým spojit, a pak i na infolinku ČSSZ.

„Zkoušel jsem to asi dvacetkrát, z toho osmnáctkrát mi to hlásilo, že všichni operátoři jsou obsazeni. V jednom případě mě to přepojilo na okresní správu až někde v Hradci, kde to po pěti minutách vyzvánění zvedla paní na recepci a pokusila se mě přepojit někam, kde to nikdo nebral,“ popsal situaci.

Ve druhém případě mu pak bylo automatem sděleno, že ho přepojí na operátora. Po deseti minutách vyzvánění nakonec sám zavěsil. Redaktor Práva se také pokoušel dovolat na infolinku správy, ale rovněž bezúspěšně.

Paní Venuše nakonec raději došla na místní pobočku OSSZ osobně. Tam jí řekli, že problém bude pravděpodobně v tom, že přešla do starobního důchodu z invalidního.

„Zda má ale něco doložit, neví, jenom jí bylo sděleno, že výplata opožděného výchovného může trvat i několik měsíců. Tak jsem nakonec napsal e-mail na krajskou pobočku ČSSZ, kde si vyžádali rodné číslo maminky. Dnes napsali, že má počkat do konce ledna na písemné vyrozumění ČSSZ Praha o nápravě výplaty výchovného,“ řekl minulý týden Právu její syn.

Novela koncem roku

ČSSZ se hájí, že za situaci může změna legislativy na konci loňska. „Ženy, které původně pobíraly invalidní důchod a ke změně na starobní důchod došlo až v 65 letech ze zákona tzv. transformací, mají nárok na automatizované zvýšení o výchovné na základě evidence dětí v tzv. základních registrech vedených ministerstvem vnitra až na základě zákona č. 455/2022 Sb.,“ sdělila Právu mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

„Ten vyšel ve Sbírce zákonů až 28. prosince 2022, tedy v okamžiku, kdy byla lednová valorizace již kompletně připravena,“ doplnila. Procesně tak podle ní již nebylo možné ženám s tzv. transformovaným důchodem výchovné zahrnout do lednové splátky důchodu.

„Proto bude výchovné těmto ženám zpočátku vyplaceno formou samostatného doplatku na konci ledna. O zvýšení procentní výměry starobního důchodu o výchovné budou informovány samostatným oznámením, které bude také rozesíláno koncem ledna,“ doplnila mluvčí s tím, že o výši doplatku se příjemkyně dozvědí ve zprávě na poštovní poukázce nebo na výpisu z účtu.

Počet žen s transformovaným starobním důchodem, které obdrží výchovné formou doplatku na konci ledna, činí podle Drmolové přibližně 42 tisíc. Stížnosti kvůli výchovnému už čelil i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

PŘEHLEDNĚ: Kdo má nárok na výchovné a co musí udělat

Finance

„Maminky děkují za výchovné – je to záslužné. Akorát naše mamka, 88 let, vychovala děti dvě a přišel jí výměr na jedno dítě, tj. 500 Kč. Řešíme reklamaci, ale výmluvy úředníků nebudu popisovat. Mají prý 90 dnů na vyřešení. Do r. 1990 byly vedeny v systému dvě děti, pak jedno dítě nějak zmizelo,“ vzkázala Jurečkovi před pár dny na jeho Facebooku dcera důchodkyně.

Ministr se za chyby úředníků na Facebooku omluvil a ženu vyzval, aby se na něj v případě pokračujících problémů obrátila.

Jak upozornila ČT, problém je s přesnou evidencí počtu dětí. V domově pro zrakově postižené Palata, kde ubytovávají 125 klientů převážně v důchodovém věku, deseti ženám v lednu výchovné nepřišlo.

„Neobdržely ho vůbec, nebo jen za méně dětí, než skutečně mají. Vypracováváme tzv. dohodnocení počtu dětí a oni dodatečně přiznají ženám nárok na příspěvek,“ uvedl sociální pracovník Jaroslav Neuvirt.

„V případě, že na konci ledna ženy neobdrží doplatek výchovného či v něm najdou například nesrovnalosti v počtu vychovaných dětí, teprve poté je potřeba se obrátit nejlépe písemnou formou na příslušnou OSSZ (PSSZ, MSSZ Brno),“ sdělila Právu Drmolová. Kontakty lze nalézt na webu https://www.cssz.cz/web/cz/kontakty.

Noví důchodci už musejí žádat všichni

Výchovné 500 Kč za dítě náleží osobě, která zajišťovala výchovu konkrétního dítěte v největším rozsahu.

U žen se má výchovné přiznat automaticky od lednové splátky (s využitím údajů o vychovaných dětech založených v evidenci plátce důchodu).

Muži, pokud o dítě primárně pečovali oni, si o výchovné musejí požádat, protože úřady u nich dosud neevidují žádné informace o výchově potomků.

Žádosti mohou muži podávat od loňského září do 31. prosince 2024, jinak nárok na výchovné zanikne.

Pro starobní důchody přiznané po loňském 31. prosinci je už potřeba o výchovné požádat vždy, a to při podání žádosti o starobní důchod, jinak nárok na výchovné nevznikne.

Výchovné připravila už minulá vláda, koncem loňska se však rozšířil okruh příjemců. Příspěvek mají podle novely dostávat i lidé, kteří vstoupili do starobní penze z invalidního důchodu.

Novela má i zamezit krácení výchovného při souběhu starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým důchodem.

Dvakrát víc žádostí o pomoc. Člověk v tísni radí lidem, jak z ekonomické krize

Žena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám