Hlavní obsah

Zaměstnanci ostravské huti Liberty zůstanou doma i další týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Většina ze zhruba šesti tisíc zaměstnanců huti Liberty Ostrava bude doma i další týden. Novinkám.cz to potvrdil předseda odborů OS KOVO v huti Petr Slanina. Hutníci nechodí do práce od 22. prosince loňského roku, protože firma přišla vinou dvoumiliardového dluhu o veškeré dodávky energií ze společnosti Tameh Czech.

Foto: Pavel Karban

Liberty Ostrava

Článek

Původně se měli zaměstnanci Liberty Ostrava vrátit do práce 3. ledna, den předtím ale firma oznámila, že přerušení výroby prodlužuje o týden, takže lidé měli nastoupit v úterý 9. ledna. Ale ani to už neplatí.

„Momentálně je situace taková, že překážky na straně zaměstnavatele se prodlužují o jeden týden, do 15. ledna včetně,“ sdělil Slanina.

Zda jde o poslední termín a valná většina zaměstnanců se opravdu vrátí do práce příští úterý, ale neuměl říct.

„Všechno závisí na tom, jakým způsobem se domluví Tameh Czech s Liberty Ostrava. Nejsem do toho bohužel dopodrobna zasvěcen, takže nedokážu k tomu říct něco bližšího,“ krčil odborář rameny.

Nálada je čím dál horší

Potvrdil, že mezi pracovníky huti je nálada čím dál horší. O tom, že by však hrozilo hromadné podávání výpovědí ze strany hutníků, však zatím neslyšel.

„Jsou zaměstnanci, kteří se porozhlížejí po novém místě, ale že by nějakým způsobem teď dávali výpovědi, o tom nevím,“ doplnil Slanina.

Kvůli krizi v Liberty Ostrava je v ohrožení řada firem

Ekonomika

To, že zůstávají zaměstnanci doma, potvrdila následně i mluvčí huti Kateřina Zajíčková.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava pokračují od 9. do 15. ledna včetně na tzv. jiné překážce na straně zaměstnavatele, a to dle zákoníku práce. Předpokládaný nástup zpět do práce bude 16. ledna,“ oznámila a pokračovala: „V souladu s naším restrukturalizačním plánem, obnovení provozu závisí na dosažení dohody se společností Tameh Czech.“

Podle Zajíčkové se snaží huť najít cestu, která zajistí obnovení provozu společnosti. „Liberty pracuje s příslušnými zainteresovanými stranami na hledání schůdného řešení v oblasti obnovení dodávek elektřiny a dalších médií do hutě,“ doplnila.

Že se situace nemění, řekl i mluvčí Tamehu Patrik Schober. „Liberty s Tamehem nejedná a ani nic z dlužné částky nezaplatilo, Tameh tak nemůže znovu rozjet výrobu energií, tím pádem jsou zaměstnanci společnosti Tameh i nadále doma na tzv. překážkách dle zákona. K propouštění zaměstnanců nedochází a k hromadným výpovědím ze strany zaměstnanců také ne,“ informoval.

Ostravská huť Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a problémům platit závazky delší dobu. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec, před Vánocemi pak vedení firmy rozhodlo o teplém útlumu posledních dvou koksárenských baterií a poslalo zaměstnance domů.

Důvodem bylo ukončení dodávek ze strany společnosti Tameh Czech, které Liberty dluží dvě miliardy korun, kvůli čemuž se Tameh dostal do platební neschopnosti, skončil v úpadku a od 22. prosince také ponechal zaměstnance doma.

Aby se huť ochránila před věřiteli, požádala Krajský soud v Ostravě o vyhlášení všeobecného moratoria a ten jí 21. prosince loňského roku vyhověl. Moratorium chrání Liberty Ostrava po dobu tří měsíců.

Za tu dobu chce firma prodiskutovat s věřiteli navržený optimalizační plán, jehož součástí je mimo jiné opětného zprovoznění vysoké pece, zaměření se na výrobu rentabilních produktů, hledání strategických partnerů pro koksárenské provozy a prodej nevyužitých pozemků a budov.

Veolia dočasně zastoupí huť Liberty Ostrava. Teplem zásobuje polikliniku i hotel

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám