Hlavní obsah

Veolia dočasně zastoupí huť Liberty Ostrava. Teplem zásobuje polikliniku i hotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Po části Vratimova zásobuje společnost Veolia Energie teplem a teplou vodou, namísto problémy zmítané huti Liberty Ostrava, také polikliniku a hotel Kovák. Obě budovy se nacházejí v těsném sousedství firmy v ostravské části Kunčice.

Foto: Veolia Energie

Elektrárna Třebovice

Článek

O dodávky tepla a teplé vody z Liberty Ostrava přišla poliklinika a hotel před Vánocemi poté, co společnost Tameh Czech zcela zastavila dodávky všech energií do hutě. Ta jí totiž dluží dvě miliardy korun a Tameh se kvůli tomu dostal do úpadku.

Ve Vratimově zásobuje Veolia teplem a teplou vodou zhruba tři tisíce obyvatel. Před pár dny pak začala energetická firma zásobovat i polikliniku a hotel.

„Na poliklinice působí více než dvě desítky lékařů a hotelový dům Kovák funguje jako ubytovna s 270 lůžky pro pracovníky různých firem,“ sdělila Jana Dronská, mluvčí Veolia Energie.

Majitel ostravské ubytovny: Cítím se jako rukojmí těch dvou, co se přou

Domácí

Smlouvy zatím do konce dubna

Uvedla, že teplo pro Vratimov i oba objekty vyrábí Elektrárna Třebovice. „Předpokládaná spotřeba pro polikliniku i hotelový dům je 1620 gigajoulů měsíčně, přičemž smlouvy jsou podepsány zatím s termínem do konce dubna,“ nastínila a upozornila, že se jedná pouze o provizorní řešení. „Pokud by bylo potřeba dodávat teplo v delším časovém horizontu, musela by se na potrubních rozvodech provést příslušná technická opatření,“ připojila Dronská.

Huť Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky už delší čas. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec a před Vánocemi uvedla do tzv. teplého útlumu poslední dvě koksárenské baterie.

Od pátku 22. prosince je zhruba 6 tisíc zaměstnanců hutního podniku doma, stejně jako více než 300 pracovníků Tamehu. Na žádost huti pak Krajský soud v Ostravě rozhodl o všeobecném moratoriu, které chrání firmu tři měsíce před všemi věřiteli.

Huť Liberty Ostrava bude odstavena další týden

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám