Hlavní obsah

Kvůli krizi v Liberty Ostrava je v ohrožení řada firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Situace v huti Liberty Ostrava, která je od 21. prosince mimo provoz, ohrožuje chod desítek firem sídlících v jejím areálu v ostravské části Kunčice. Hrozí jim například odstřižení od energií, což by pro některé z nich mohlo být fatální.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

Vyplynulo to z pátečního pracovního jednání zástupců kraje, odborů, průmyslových firem a Svazu průmyslu a dopravy ČR v Ostravě k situaci v ocelářství v moravskoslezském regionu.

„Řešili jsme mimo jiné ostatní firmy v areálu Liberty, které jsou napojené na sítě,“ uvedl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

„Chtěli jsme ujištění, že tyto sítě budou dále fungovat, rozhodli jsme se požádat vedení hutě, aby nám udělalo strategii o fungování distribučních sítí pro ostatní společnosti,“ dodal s tím, že pro kraj je v tuto chvíli nejdůležitější, aby podniky z areálu Liberty fungovaly dál.

Veolia dočasně zastoupí huť Liberty Ostrava. Teplem zásobuje polikliniku i hotel

Ekonomika

Hejtman upozornil, že dosud žádná z firem o energie nepřišla.

„V tuto chvíli máme informaci, že všechno běží, mají nějaké náhradní zdroje. Ale my se připravujeme a chceme mít materiál na to, kdyby k něčemu došlo, tak abychom jim jedním telefonem pomohli. Aby věděli, na koho se mohou obrátit. Aby se ty firmy netočily v bludném kruhu,“ poukázal.

„Pokud se bavíme o elektřině, tak je tam lokální distribuční soustava, kterou řídí Tameh. Jak dlouho ji bude řídit, je otázka na insolvenčního správce,“ poznamenal náměstek hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka (ODS).

„Pokud by tam došlo k nějakému přerušení, tak skutečně musí dojít k nějakému krizovému řešení, protože někdo to řídit musí,“ dodal Unucka.

Mapuje se situace nejen mezi dodavateli

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje je potřeba zmapovat situaci zejména zdravých firem v areálu Liberty Ostrava.

„Protože ty jsou pro nás důležité. Jsou tam firmy, které přispívají ekonomice regionu, zaměstnávají lidi, nicméně jejich riziko je v tuto chvíli právě zapojení do energetické soustavy, která tam je vybudovaná,“ přiznal Rafaj.

Kraj podle něj může napomoci zpracováním analýzy, jak mají tyto firmy postupovat v případě, že u některých z nich dojde například k přerušení dodávek elektřiny.

„Aby se ty firmy dokázaly zorientovat, protože někdo má licenci, někdo je distributor, někdo je dodavatel, a musí mít jasno, kdyby náhodou byla najednou někomu třeba odebrána licence, jak mají postupovat,“ řekl Rafaj.

Na přerušení provozu v ostravské huti doplácí také studenti. Přišli o odborný výcvik

Stalo se

Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo uvedl, že v areálu působí zhruba stovka firem, které jsou odkázány na společnosti Tameh Czech a Liberty Ostrava.

„Tady bych poprosil, aby představitelé Liberty, Tamehu a potažmo insolvenčního správce, který má Tameh na starost, začali intenzivně jednat,“ apeloval Ďurčo.

Hejtman Krkoška připojil, že zhruba do poloviny ledna, by měla krajská společnost MS Pakt mít připravený seznam firem, které jsou zapojeny do dodavatelské sítě Liberty Ostrava. Mělo by jich být okolo čtyř stovek.

„Z toho seznamu bychom měli vysledovat, jak moc jsou ty firmy na Liberty závislé,“ vysvětlil Krkoška.

Ďurčo: V úterý to nerozjedou

Ačkoli vedení Liberty stále počítá s tím, že v úterý 9. ledna se většina z šesti tisíc zaměstnanců huti vrátí do práce, odborový šéf Ďurčo to považuje za utopii.

„Technologicky je to nemožné. Tomu, kdo se pohybuje v ocelářství, je jasné, že to nemůže 9. ledna najet,“ ujistil a dodal, že hutníci budou doma delší čas.

„Víte, že se tam teď vypouští voda, odtlakovává se potrubí, a vemte si to, že huť je takovým malým městem. Takže než se to opravdu technologicky přizpůsobí na to, aby výroba mohla nastartovat, tak je potřeba doba v řádu týdnů, ne-li měsíců,“ odhadl předseda Odborového svazu KOVO.

Kdy se zaměstnanci ostravského Tamehu vrátí do práce, stále není jasné

Ekonomika

Zaměstnancům Liberty Ostrava vzkázal, ať jsou trpěliví. „Ta firma opravdu nepojede ze dne na den. A majitele firmy bych chtěl vyzvat, aby začal konstruktivně jednat,“ řekl na adresu Sandžíva Gupty, jenž Liberty Ostrava ovládá prostřednictvím koncernu GFG Alliance.

Ostravská huť čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky delší čas. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec a před Vánocemi její vedení rozhodlo o teplém útlumu posledních dvou koksárenských baterií a nechalo zaměstnance od pátku 22. prosince doma.

Důvodem bylo ukončení dodávek všech energií ze společnosti Tameh Czech, které Liberty Ostrava dluží dvě miliardy korun.

Tameh, zaměstnávající přes 300 lidí, tak kvůli tomu skončil v úpadku. Od čtvrtka 21. prosince pak chrání huť z rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě před všemi věřiteli všeobecné moratorium.

Huť Liberty Ostrava bude odstavena další týden

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám