Hlavní obsah

Vývoz ruské ropy po moři klesá, Indie ztrácí zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský vývoz ropy přepravované po moři v první polovině tohoto měsíce klesl na nejnižší úroveň od září 2021, upozornil server S&P Global s odkazem na data francouzské analytické společnosti Kpler. Důvodem má být skutečnost, že sleva na ruskou ropu už není pro zákazníky tolik atraktivní.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prvních dvou zářijových týdnech činil export ruské ropy po moři celkem 3,03 milionu barelů denně, což je pokles přibližně o 314 tisíc barelů denně v porovnání se srpnem. Významnou část tohoto poklesu představují ztráty z prodeje do Indie. Ta během dvou týdnů snížila nákupy ruské ropy oproti srpnu o 40 procent.

Hlavním důvodem je změna ve výši slevy ruské ropy Urals v porovnání se severomořskou ropou Brent. Ještě v červenci byl barel ropy Urals levnější o 40 dolarů (990 Kč), nyní už to je i díky poklesu ceny ropy Brent pouze 20 dolarů.

Indie se tak z ruského trhu přeorientovala na levnější asijský trh a zejména na Saúdskou Arábii, která v srpnu Rusko přeskočila a stala se v Indii druhým největším dovozcem ropy po Iráku.

Rusko nabízí asijským zemím ropu s dlouhodobou slevou 30 procent

Ekonomika

Pokles poptávky v Indii navíc přichází v době, kdy se blíží zahájení platnosti částečného embarga Evropské unie na dovoz ruské ropy a ropných produktů, připomněl server Business Insider.

Na embargu se zástupci unijní sedmadvacítky dohodli už v červnu. Zákaz ale obsahuje výjimky pro některé státy, které jsou na ruské ropě vysoce závislé. Z embarga je tak například dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba, jenž zásobuje Česko, Slovensko a Maďarsko.

Kreml už dříve uvedl, že země jako Indie a Čína by mohly pokles exportu do Evropy vyrovnat. Analytici jsou ale vesměs jiného názoru. S&P Global uvedl, že v důsledku evropského embarga by mohlo Rusku zbýt až 2,2 milionu barelů ropy denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám