Hlavní obsah

Voda zdražila. Rozdíly v místních cenách jsou obrovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika

Daň z přidané hodnoty u vodného a stočného vzrostla z deseti na dvanáct procent, a tak je voda, nejzákladnější komodita, pro drtivou většinu domácností v Česku dražší. Navzdory tomu, že se někteří lidé snaží vodou šetřit, zaplatí za ni více. Navíc v regionech jsou obrovské rozdíly v cenách, někde více než dvojnásobné.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zařízení v úpravně vody na Želivce, která je zdrojem pitné vody pro velkou část Čech

Článek

Patrně nejdražší pitnou vodu mají lidé na Kladensku a Mělnicku. Za metr krychlový letos zaplatí 175 korun. Naopak velmi nízko drží cenu třeba v Krnově, i po zdražení tam lidé zaplatí jen 68 korun. Pod stokorunou drží cenu také dodavatelé třeba v Litomyšli – na hodnotě 78 korun –, Pelhřimově nebo Rychnově nad Kněžnou – kolem 86 korun –, v Klatovech zaplatí lidé 89 korun a tachovští zaplatí 97 korun za kubík.

„Máme vlastní zdroje vody, ta je navíc hodně kvalitní, takže se nemusí příliš upravovat. Také máme velmi nízké ztráty na síti při distribuci, což se také na ceně projeví,“ vysvětlil pro Novinky jednatel Krnovských vodovodů a kanalizací Libor Staněk.

Zatímco jiné vodárny při distribuci kvůli různým netěsnostem a únikům poztrácejí 16 procent vody, někde až pětinu, na Krnovsku je to podle něj jen 8 procent. „Navíc máme jednoho velkého odběratele, což je výhoda. Síť se musí udržovat, ať tam proteče tisíc kubíků, nebo jeden kubík, takže je to pro nás výhodnější. Také město pomáhá s investicemi; a nájem, který mu platíme, vrací do infrastruktury,“ dodával Staněk.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Čistička odpadních vod v Kladně Vrapicích

Pražská teplárenská zdraží o šest procent

Ekonomika

Právě vysokými náklady na údržbu vodovodních a kanalizačních sítí ospravedlňují a odůvodňují vodohospodáři růst cen vodného a stočného nejčastěji. „Zdroje vody jsou konkrétní domácnosti velmi vzdálené, jsou za tím tisíce kilometrů sítí, potrubí, desítky vodojemů a náklady na jejich údržbu a obnovu jsou stále nezbytné,“ vysvětlil zdražení vody ze 140 na 175 korun Josef Živnůstek, ředitel Vodáren Kladno – Mělník, které zásobují vodou kolem 300 tisíc domácností regionu. Kromě místních pramenů z Mělnicka se sem musí voda přivádět i z vodní nádrže Želivka, což je vzdálenost přes 130 kilometrů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zařízení vodáren na Želivce, odkud vede potrubí pitnou vodu až do Prahy a na Kladensko

Ze Želivky jsou zásobováni vodou i Pražané. V hlavní městě roste cena vody o necelých 17 korun téměř na 145 korun za kubický metr, což patří v rámci republiky k těm vyšším cenám.

Obdobné mají na Pardubicku, kde lidé letos zaplatí 148 korun. I tamní zdražení mluvčí a právník vodohospodářské společnosti Aleš Hudec odůvodnil růstem nákladů na infrastrukturu a také rostoucí daní z přidané hodnoty z 10 na 12 procent.

Srovnání cen vody v různých městech ČR
cena zahrnuje vodné a stočné v Kč za 1 m3 vč. DPH pro rok 2024
Kladno 175Zlín 130Ústí nad Orlicí 111
Mělník 175Prostějov 130Vsetín 111
Pardubice 148Kolín 130Karlovy Vary 110
Hradec Králové 147Žďár nad Sázavou 130Trutnov 110
Praha 145Mladá Boleslav 129Přerov 108
Ústí nad Labem 142Jihlava 126Brno 106
Beroun 139Olomouc 121Havlíčkův Brod 100
Třebíč 139Bruntál 115Pelhřimov 87
Šumperk 137Nymburk 114České Budějovice 85
Rokycany 136Plzeň 111Krnov 68

Mnohé domácnosti se snaží vodou šetřit, a to jak kvůli odpovědnému přístupu k přírodě, tak i kvůli rostoucím cenám. Jenže ani to kvůli rostoucí ceně mnohdy od vyšších částek na faktuře nepomůže. Zatímco před rokem byla podle ředitele Živnůstka průměrná spotřeba na jednoho člověka 88 litrů, aktuálně je to 81 litrů na osobu. Vloni tak čtyřčlenná domácnost zaplatila necelých 18 tisíc korun, letos by to mělo být i přes nižší spotřebu téměř 21 tisíc korun.

Někde zaplatí lidé víc i v případě, že samotné vodárny cenu nezvednou vůbec. Důvodem je vládou navýšená daň z přidané hodnoty. Kvůli tomu se zvýší cena například na Příbramsku z dosavadních 102 korun za metr krychlový na necelé 104 koruny.

Lidem zůstane méně kvůli daním

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám