Hlavní obsah

Lidem zůstane méně kvůli daním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen kvůli útratám za vánoční dárky se rodinné rozpočty Čechů ocitnou po Novém roce znovu pod tlakem. I když rekordní vlna zdražování v příštích měsících podle ekonomů poleví, v peněženkách lidí se odrazí to, že vláda kvůli konsolidaci veřejných financí zvýšila daně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K tomu se přidají vyšší platby za energie. Zejména domácnosti středně příjmových zaměstnanců s malými dětmi si tak pohorší i o několik tisíc korun měsíčně. Konsolidační balíček, který na podzim prošel parlamentem, mění šest desítek zákonů. Daňové změny, které přináší, se dotknou prakticky všech, kdo v Česku žijí nebo podnikají.

„Na nápravě financí se jednoduše budeme podílet všichni,“ shrnula řídící partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková.

Zaměstnance zasáhnou hlavně rušené slevy na daních a nový odvod na nemocenské ve výši 0,6 procenta jejich hrubého příjmu. Živnostníkům vzroste vyměřovací základ, firmám stoupne korporátní daň. Na všechny pak dolehne zvýšení daně z nemovitostí či změny v dani z přidané hodnoty, kdy se její nižší dvě sazby 10 a 15 procent sloučí do jedné, 12procentní.

Daňové změny přejí vysokopříjmovým

Ekonomika

Připlatíme si i za pivo

Přesun položek mezi sazbami DPH se odrazí v lednovém přeceňování. Zatímco u potravin, u nichž se sazba o tři procentní body sníží, mohou ceny nepatrně klesnout, náklady na bydlení naopak kvůli daňovým změnám stoupnou. Nejenže se z 10 na 12 procent zvýší DPH u vodného a stočného a u centrálního tepla. Zdraží třeba i úklid společných prostor, u kterého se daň zvedne z 10 na 21 procent.

K tomu základní sazba daně z nemovitosti stoupne o 1,8násobek, což se patrně může projevit i ve výši nájmu. Do základní, 21procentní sazby se vracejí některé výrobky a služby, které se za covidu v květnu 2020 přesunuly do snížené, 10procentní sazby. Minimálně o desetinu tak zdraží kadeřnictví či opravny kol.

Stejně tak DPH vzroste u čepovaného piva, v restauracích za něj zaplatíme o 11 procent víc. U knížek bude nově nulová DPH. Porostou ovšem i spotřební daně z tabákových výrobků a lihu a navýší se odvody z hazardních her.

Zdraží i roční dálniční známka, z 1500 na 2300 Kč, a naopak podpora stavebního spoření klesne na polovinu. Daňovou slevu na manželku či manžela bude možné uplatnit při péči o dítě jen do tří let věku. Zruší se školkovné, tedy daňová sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení. Rodiče, kterým se po Novém roce narodí miminko, ale mohou počítat s navýšením rodičovského příspěvku z 300 na 350 tisíc Kč. Zároveň se zkrátí maximální doba pobírání příspěvku ze čtyř let na tři roky.

Platy neporostou

Objem mezd a platů by podle odhadu ministerstva financí měl příští rok vzrůst o 6,5 procenta, ve veřejné sféře však platy s výjimkou učitelů a lékařů neporostou vůbec a vláda navíc na polovinu seškrtala státním zaměstnancům benefity. Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů ve firmách se také omezí.

Zaměstnance pracující na dohodu o provedení práce čeká od příštího roku zpřísnění podmínek pro placení sociálního a nemocenského pojištění. Zaměstnavatelé musí nově vést evidenci „dohodářů“, detailně jim rozepisovat práci, proplácet dovolenou i náhrady.

Růst důchodů vláda sice v červnu přibrzdila, penze ale porostou dál. Zpomalení valorizace důchodů, kdy se nově bude vedle inflace započítávat jen třetina růstu průměrné reálné mzdy, se kvůli jejímu pokračujícímu poklesu začne projevovat zřejmě až od roku 2026. Výše základní výměry všech důchodů se od ledna zvýší o 360 Kč na 4400 Kč. Procentní výměra tentokrát zůstává beze změny.

Točené pivo už stojí přes 50 korun a ještě zdraží

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám