Hlavní obsah

V Maďarsku se inflace v květnu snížila na 21,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v květnu snížila na 21,5 procenta z dubnových 24 procent. Ve čtvrtek to oznámil tamní statistický úřad (KSH).

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Letos v lednu dosáhla v Maďarsku inflace rekordních 25,7 procenta, ale od té doby klesá čtyři měsíce za sebou.

Ceny potravin v Maďarsku se v květnu meziročně zvýšily o 33,5 procenta, jejich růst nicméně zpomalil z dubnových 37,9 procenta.

Nejvíc stoupla cena chleba (52,7 %), mléčných výrobků (51,3 %), másla (46,8 %), vajec (46,1 %), těstovin (37,4 %) alkoholu a tabáku (19,3 %).

Inflace v eurozóně je nejníž za více než rok. Klesla na 6,1 procenta

Ekonomika

Ceny elektřiny v květnu meziročně stouply o 27,2 procenta a ceny plynu o 49,1 procenta.

Maďarský ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy tento týden uvedl, že inflace v Maďarsku do konce roku 2023 klesne pod 10 procent. „Skutečně obtížným úkolem bude snížit inflaci pod pět procent, protože nebude lehké omezit inflační očekávání,“ dodal.

V České republice by inflace podle očekávání guvernéra České národní banky Aleše Michla měla klesnout pod 10 procent do tří měsíců. Michl to předpověděl v polovině letošního května. V dubnu se inflace snížila na 12,7 procenta z březnových 15 procent.

Kde si letos na dovolené nejvíc připlatíte? Žebříčku zdražování suverénně kraluje Maďarsko

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám