Hlavní obsah

Turecko má inflaci 84,4 procenta. Po roce a půl mírně klesla

Míra inflace v Turecku v listopadu podle očekávání poprvé zhruba za rok a půl klesla, činila 84,4 procenta po říjnové hodnotě 85,5 procenta. V pondělí to oznámil turecký statistický úřad. Polevil růst cen v dopravě a pomaleji se zvyšoval i růst cen bydlení a energií. Meziměsíčně ceny vzrostly o 2,9 procenta po růstu o 3,5 procenta v říjnu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecké liry

Článek

Pokles cen je v souladu s očekáváním analytiků. Ti předpokládali, že meziroční tempo růstu spotřebitelských cen se sníží asi o jeden procentní bod. Míra inflace ale i tak zůstává blízko nejvyšších hodnot od roku 1998.

Nejslabší meziroční růst statistici registrují u telekomunikačních služeb, jejich ceny jsou proti loňsku vyšší o 35,9 procenta. Naopak doprava je s růstem o 107 procent hlavní skupinou s nejvyšším zdražením ve srovnání se stejným obdobím loni. V říjnu meziroční růst v této kategorii činil 117,2 procenta.

Rychleji se ale zvyšují ceny potravin a nealkoholických nápojů, kde meziroční růst dosáhl 102,6 procenta proti růstu o 99,1 procenta v říjnu.

Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci snížila sazbu na devět procent

Ekonomika

Co se meziměsíčních změn týká, obuv a oděvy proti říjnu o 1,4 procenta zlevnily. Ostatní kategorie ale pokračovaly v růstu, nejvíce potraviny a nealkoholické nápoje, které byly proti říjnu jako skupina dražší o 5,8 procenta.

S výraznějším poklesem inflace v Turecku v nejbližší době počítat nelze, upozornila agentura Bloomberg. Příští rok se totiž konají volby a vláda se snaží prosazovat opatření, která by podpořila ekonomiku. Některá z nich ale podporují inflaci.

Ke zpomalení růstu cen pomáhá nyní zejména statistický efekt vysoké srovnávací základny z doby před rokem a také dva měsíce relativní stability kurzu turecké liry. Inflace v letošním roce dosáhla maxima od doby, co se v Turecku dostal před téměř dvaceti lety k moci nynější prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecko začalo v posledních letech prosazovat politiku zaměřenou na podporu hospodářského růstu a levných úvěrů na úkor kurzu liry a cenové stability. Vládní činitelé ale za abnormálně vysokou inflací vidí především drahé komodity, zejména v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, a další vnější faktory.

Do konce roku 65 procent

I když inflace dosahuje v nynějším cyklu vrcholu později, než vláda předpovídala, Erdogan stále prosazuje svůj nekonvenční názor, že nižší náklady na úvěry mají sílu snížit ceny. Centrální banku z toho důvodu tlačil ke snížení základní úrokové sazby pod deset procent. To se stalo v listopadu, kdy centrální banka snížila základní úrok na devět procent. Turecko má proto nyní jedny z nejhlubších záporných sazeb na světě, když se vezme v úvahu inflace.

Centrální banka předpokládá, že míra inflace v Turecku se na konci letošního roku bude pohybovat kolem 65 procent. I kdyby se to vyplnilo, bude to třináctkrát vyšší inflace, než jaký inflační cíl si centrální banka stanovila. Ten je už několik let na pěti procentech.

Kdo vydělává na válce? Tyto země díky konfliktu na Ukrajině posilují

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám