Hlavní obsah

Třetina Evropanů je bez úspor

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Třetina obyvatel evropského kontinentu, který obývá přes 730 miliónů lidí, nemá vůbec žádné úspory, přestože například v krizí drceném Španělsku nebo v Itálii si zhruba polovina populace dokáže dávat nějaké finanční prostředky stranou. Vyplývá to z průzkumu provedeného společností TNS.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V rámci studie bylo osloveno přes 14 000 dospělých lidí v Rakousku, Belgii, České republice, Francii, Německu, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Španělsku, Turecku a Velké Británii, uvedl server euobserver.com.

Jako země s nejmenším počtem střadatelů vyšlo z průzkumu Rumunsko, kde téměř polovina respondentů (48 procent) uvedla, že nemá žádné úspory. Naopak v Lucembursku si dokáže pravidelně odložit stranou finance 89 procent obyvatel.

Vývoj osobních úspor v loňském roce ukázal, že se snížily u 52 procent Italů a 47 procent Španělů. V Turecku a Velké Británii byla oproti tomu téměř polovina obyvatel schopna si spořit více peněz.

Respondenti odpovídali i na dotaz, jak jsou spokojeni se stavem svých úspor. Nejvíce pozitivní byli v tomto ohledu Nizozemci a Němci, naopak nejvíc žehrali Češi, Italové a Španělé.

Většina respondentů, konkrétně více než dvě třetiny, se nechala slyšet, že jim stav finančních prostředků nedovolil loni utratit tolik za oblečení či koníčky. Naopak nejméně šetřili na vzdělání a zdravotní péči.

Z průzkumu také vyplynulo, že lehce převažuje počet těch Evropanů, kteří by dokázali vyžít ze svých úspor alespoň po dobu tří měsíců (49 procent) v porovnání s těmi, kteří by to nezvládli (47 procent).

Anketa

Jak dlouho byste dokázali vyžít ze svých úspor?
Vůbec
40,5 %
Do tří měsíců
17,5 %
Více než tři měsíce
42 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3558 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám