Hlavní obsah

Husy chová kvůli jedinému dni v roce. Hejno se promění v pečínku

Právo, plk

S chovem hus končí pravidelně před 11. listopadem, kdy má svátek svatý Martin. Tehdy se celé jeho hejno promění ve voňavou pečínku. Jen kvůli tomuto jednomu dni v roce chová husy třiatřicetiletý soukromý zemědělec Radek Matěj z Kateřinic na Novojičínsku. Letos jich má téměř 250.

Foto: Pavel Karban, Právo

Chov svatomartinských hus je pro Radka Matěje koníčkem

Článek

O husím hejnu hovoří Matěj jako o hobby chovu. Začal s ním před devíti lety poté, co ho inspiroval kamarád. „Měl asi 20 hus, a když jsem se ptal, co s nimi dělá, odpověděl, že je vykrmuje na svatého Martina,“ řekl Právu zemědělec.

Prodává je živé

Všechny husy ze svého malochovu, ve kterém může být ze zákona maximálně 250 ptáků, vyprodá každoročně před 11. listopadem. Zákazníky jsou lidé z okolí, kteří si na farmu pro živou husu přijedou. „V okolí nejsou žádná jatka, kam bychom je mohli vozit, a my nemáme dovoleno doma zabíjet a kuchat,“ vysvětlil chovatel, proč neprodává husy zabité a vykuchané.

Do obchodů či restaurací jeho zvířata nemíří. Výtky restauratérů, že husy musí kvůli nezájmu českých zemědělců o chov nakupovat například v Maďarsku, Matěj odmítá. „Hoteliéři a hospody nechtějí celou husu. Potřebují jen kýtu nebo prso, a to se zase nevyplatí chovatelům,“ vysvětlil a dodal, že kdyby restaurace odebíraly husy celé, dalo by se jejich chovem uživit.

Husy nakupuje Matěj na konci května jako jednodenní housata ze dvou farem. „Protože lidi chtějí menší i větší, asi podle velikosti rodiny,“ vysvětlil s tím, že po pěti měsících vykrmování mají husy od dvou a půl do šesti kil.

Na noc domů

Přes den se husy pasou na zahradě pod okny rodinného domu zemědělce. „Jak byly přes noc venku, tak to byla katastrofa. Vůbec jsme se nevyspali. Byly ticho, ale jakmile někdo prošel kolem, tak začaly řvát a řvaly pořád. Proto je už tři roky na noc zavíráme,“ smál se Matěj, který považuje ptáky s bílým peřím za poměrně chytré.

„Cestu na zahradu si ráno najdou samy. Jen se otevřou vrata, tak jdou. A večer jdou stejnou cestou nocovat,“ popsal zemědělec, kterého živí chov hovězího a pěstování pšenice, sóji, řepky či kukuřice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám