Hlavní obsah

Stávka v Nexenu končí

Aktualizováno

Stávka části zaměstnanců v továrně Nexen Tire u Žatce v úterý po týdnu končí. Odboráři se dohodli s vedením jihokorejského výrobce pneumatik na zvýšení mezd o 8 procent, součástí dohody je i kompenzace pro všechny zaměstnance ve výši 20 tisíc korun. Jestliže společnost nedodrží dnešní ujednání, zaměstnanci se podle odborářů vrátí ke stávce a jejich časově neomezený protest bude pokračovat.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Před podnikem Nexen Tire v Bítozevsi na Lounsku demonstrovali 6. února 2023 účastníci stávky zaměstnanců.

Článek

„Dohoda je na světě, stávka končí, na noční směnu mají už přijít všichni zaměstnanci,“ řekl Právu po pětihodinovém jednání v úterý odpoledne předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. „Podepsali jsme navýšení mezd o osm procent pro všechny zaměstnance a stabilizační balíček ve výši 20 tisíc korun, který bude vyplacen všem zaměstnancům za ušlý nárůst v roce 2022,“ doplnil.

Vedení podniku má jednat s odboráři i dále, do konce března by se měla podepsat kolektivní smlouva, která má řešit další nároky. Zatím není jasné, jestli smlouva bude uzavřena na více let.

Samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby stávka nebyla a sociální dialog byl na úplně jiné úrovni
Roman Ďurčo

Celý týden byl podle Ďurča velice náročný. „Myslím si, že odbory dostaly to, co požadovaly. Hodnotím to pozitivně. Samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby stávka nebyla a sociální dialog byl na úplně jiné úrovni,“ zhodnotil poslední týden předseda odborářů.

Do jednání se vložil i vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který v úterý telefonoval s vedením jihokorejské továrny, poté se setkal se zástupci odborů a také s korejským velvyslancem. Ďurčo po jednání poděkoval Jurečkovi i korejskému velvyslanci. „Intervenovali na korejský management, a to myslím nám do jisté míry pomohlo,“ dodal Ďurčo.

Odboráři se neúspěšně snažili o navýšení mezd, někteří dělníci prý nedostali přidáno čtyři roky a nástupní plat podle nich činil 22 500 korun. Už před rokem proto odboráři v továrně vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy. Ke stávce přistoupili minulé úterý 31. ledna, protože zaměstnavatel odmítl i smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

Nexen prý mzdy zvýší od března. Tvrdí, že je ve ztrátě

Ekonomika
Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Stávka před podnikem Nexen na Lounsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám