Hlavní obsah

Nexen prý mzdy zvýší od března. Tvrdí, že je ve ztrátě

Aktualizováno

Zástupci Nexenu u Žatce, kde v úterý začala stávka, chtějí požadavky odborářů probrat s korejskými vlastníky firmy, řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Požadavky přitom odbory s firmou řeší už rok. Stávka tak pokračuje. Firma uvedla, že je ve ztrátě, mzdy prý ale od března zvýší. O kolik, neuvedla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zaměstnanci společnost Nexen Tire demonstrovali před velvyslanectvím Korejské republiky kvůli situaci ve firmě.

Článek

„My jsme jim oznámili požadavky, které mají už týden na stole. Seznámili jsme je s nimi a oni si vzali nějakou dobu na propočet, aby nám nakonec řekli, že si berou pár dní na projednání s korejskými vlastníky,“ sdělil Ďurčo.

Odboráři v továrně na pneumatiky před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Zaměstnavatel odmítl smlouvu, kterou vypracoval zprostředkovatel a měla být kompromisem.

Nexen v reakci na stávku ve vyjádření ČTK napsal, že je ve ztrátě. Podle výročních zpráv byl za rok 2021 v zisku 709 milionů korun, rok předtím byla ztráta 1,4 miliardy. „Skutečnost naší společnosti je taková, že na základě produktů vyrobených čistě v České republice se nachází v červených číslech,“ stojí v úterním vyjádření firmy. Požadavky zaměstnanců jsou prý neúměrné ekonomické situaci společnosti.

Mzdy prý zvyšovaly

Firma také tvrdí, že mzdy v minulosti zvyšovala, například od ledna loňského roku o 4,7 procenta všem zaměstnancům. A nyní je prý zvýší od 1. března, ovšem nesdělila o kolik.

Současně uvedla příklad, že od roku 2019 se mzda 98 pracovníkům zvedla o 13,4 procenta. Jde o ty, kteří neměli v práci absence a byli hodnoceni jako vynikající. Firma má přitom 1100 zaměstnanců.

Odbory naopak uvádějí, že firma nezvyšovala mzdy většině lidí od roku 2018. Což je od chvíle, kdy továrna v Žatci funguje. Zaměstnanci požadují růst mezd o 8,3 procenta, příplatky za noční směny a víkendy.

Stávka zaměstnanců u továrny Nexen Tire na LounskuVideo: Aleš Pelikán, Právo

Do úterní stávky se zapojilo 190 z celkových 1100 zaměstnanců. Firma místo nich povolala jiné zaměstnance, což podle odborů odporuje zákonu o stávce a kolektivním vyjednávání.

Toyota Kolín ujišťuje: Zavření podniku se nechystá

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám