Hlavní obsah

Spotřeba plynu v Česku loni klesla o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti a firmy loni spotřebovaly o pětinu méně zemního plynu než v roce 2021. Po přepočtu zohledňujícím počasí byla spotřeba nižší asi o 15 procent. Vyplývá to z předběžných údajů Energetického regulačního úřadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2021 v Česku podle úřadu činila spotřeba lehce přes 100 tisíc gigawatthodin (GWh) plynu, loni to bylo 81 500 GWh. Největší úspory byly v květnu, kdy byla spotřeba meziročně o třetinu nižší, a v říjnu, kdy klesla v porovnání s rokem 2021 o více než čtvrtinu.

Výsledky jsou v souladu s loňskou výzvou Evropské komise snížit kvůli výpadku dodávek plynu z Ruska spotřebu plynu zhruba o 15 procent.

„Jsou to dobrá čísla. Není to ale žádné překvapení, protože snížení spotřeby plynu a částečně i elektřiny indikovaly už dílčí výsledky v průběhu loňského roku. Je to tedy potvrzení trendu,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Plyn pro evropský trh je nejlevnější od prosince 2021

Ekonomika

Dodal, že konečný účet ještě vylepšilo teplé počasí ve druhé polovině prosince. „Protože plyn je výrazně otopové médium a hodně záleží na vývoji průměrné teploty, obyčejně se spotřeba přepočítává na standardní teplotu. Po přepočtu to vypadá trochu střízlivěji, a pokud se to očistí i o paroplynovou elektrárnu Počerady, činí čistá úspora asi 13 procent,“ prohlásil Gavor.

K úsporám podle něj přispěly jak domácnosti, tak firmy. Jasným důvodem, který zasáhl všechny sektory, byly rychle se zvyšující ceny plynu. „To je ekonomická páka, která bezprostředně působí na každého odběratele od domácností až po podnikatele,“ řekl Gavor. Podotkl, že u podnikatelů jsou sice oblasti spotřeby, které nejsou otopového charakteru, nýbrž technologického, a u nich není možnost úspory tak jednoduše dosažitelná.

Letos už jen procenta

Letos budou podle Gavora úspory pokračovat, ale už ne takovým tempem. „Prostor pro úspory existuje i letos, ale bude omezenější. U domácností se prakticky už nic moc velkého nestane. To, že plyn je i přes zastropování cen drahé médium, už každý odběratel ví. Úspory budou pokračovat i nadále, ale nemyslím si, že by obyvatelé byli ochotni ještě více snižovat svůj tepelný komfort,“ vysvětlil.

Strop cen pro domácnosti, podnikatele i firmy pro letošek vláda stanovila na tři koruny za kWh s DPH.

Úspory tak budou postupné a v závislosti na tom, jak rychle se podaří realizovat investiční opatření domácností jako zateplení, tepelná čerpadla nebo fotovoltaika. „To už se začalo pomalu projevovat v roce 2022, plně se to projeví letos,“ uvedl Gavor.

Úspory plánuje i řada firem, ale v jejich případě je podle analytika potřeba připravit projekt, poptat dodavatele a potom realizovat. „Letos lze počítat se snížením spotřeby v jednotkách procent,“ dodal analytik.

Cena na burze nadále klesá

Plyn na nizozemské burze TTF včera opět zlevnil na cenu pod 57 eur (1370 Kč) za MWh.

Byl tak nejlevnější za více než rok, od konce roku 2021.

Stále je ovšem výrazně dražší než dříve. Před dvěma lety stál 20 eur za MWh.

Historického maxima 350 eur (8400 Kč) za MWh dosáhla cena loni v srpnu.

Aktuální cena je pod vládou stanoveným stropem 2500 Kč za MWh.

V cenících pro domácnosti a firmy se to ale projeví až s větším odstupem, jelikož dodavatelé pro ně mají nakoupeno za loňské vysoké ceny.

Lidé loni šetřili plynem, u EG.D byla spotřeba nejnižší za devět let

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám