Hlavní obsah

Plyn pro evropský trh je nejlevnější od prosince 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkoobchodní cena plynu dál padá. V pondělí klesla na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, pod hranici 60 eur (1440 Kč) za megawatthodinu (MWh). Plyn je tak na burze nejlevnější za více než rok, naposledy se cena na této úrovni pohybovala v prosinci 2021. Za setrvalým poklesem ceny stojí zejména dva faktory: teplé počasí a dostatek dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG).

Článek

Kolem pondělních 10:00 se jedna MWh plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu prodávala za 59 eur. Proti pátku tak cena vykazovala zhruba sedmiprocentní pokles.

Plyn na burze zlevňuje dlouhodobě. Ještě na začátku roku stála MWh přibližně 77 eur (1850 Kč), před měsícem dokonce více než 130 eur (3120 Kč). Poté ale začala cena klesat, a to zejména díky teplému počasí. Plynové zásobníky v Evropské unii tak zůstávají, i přes zimní období, naplněné z více než 80 procent.

Cena plynu na TTF však zůstává výrazně vyšší než před dvěma lety, kdy se pohybovala pod 20 eury (480 Kč) za MWh.

„Zdá se, že pokles na evropském trhu s plynem zatím nemá konce,“ uvedli v pondělní zprávě analytici ze společnost Energi Danmark, která se zabývá obchodováním s energiemi. „Panickou situaci z loňského roku vystřídala důvěra, že Evropa tuto zimu překoná bez jakéhokoliv problému se zásobováním, protože poptávka je kvůli mírnému počasí nízká a zásobníky jsou plnější, než je pro toto období obvyklé,“ dodali.

Příznivě se na ceně podílí také dostatek dodávek LNG ze zámoří. Díky slabší poptávce v Asii totiž Evropa nadále zůstává hlavní importní stanicí pro exportéry LNG ze zámoří.

Ceny plynu na burze se nyní nacházejí pod úrovní administrativně stanoveného stropu, který v České republice činí 2500 Kč za MWh. Podle analytiků se nicméně současný pokles velkoobchodních cen zemního plynu zatím na cenách pro české domácnosti neprojeví, protože obchodníci pro ně museli nakoupit zásoby energií na trhu s předstihem za tehdejší vyšší ceny.

Většina LNG ze zámoří stále směřuje do Evropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám