Hlavní obsah

Spojené státy chtějí vyloučit Rusko ze skupiny G20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko by mělo být vyloučeno ze skupiny největších světových ekonomik G20 a USA budou bojkotovat některá setkání v tomto formátu, pokud by se jich měli zúčastnit ruští představitelé. Ve středu to řekla zákonodárcům americká ministryně financí Janet Yellenová.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americká ministryně financí Janet Yellenová

Článek

Moskva dala najevo, že se přes protesty řady západních států hodlá zúčastnit summitu zemí G20 plánovaného na listopad v Indonésii, v čemž ji podpořila mimo jiné Čína.

Komentář Yellenové podle agentury Reuters vzbuzuje otázky ohledně budoucí role skupiny G20 po ruské invazi na Ukrajinu.

„(Americký) prezident (Joe) Biden dal jasně najevo, a já s ním rozhodně souhlasím, že pro Rusko nemůže ve finančních institucích pokračovat vše jako obvykle,” řekla Yellenová členům jednoho z výboru Sněmovny reprezentantů.

EU se napoprvé neshodla na dalších sankcích proti Rusku

Evropa

Pokud přijedou Rusové, USA budou schůzky bojkotovat

„Požádal o to, aby Rusko bylo vyloučeno z G20, a já jsem jasně dala najevo svým kolegům v Indonésii, že se nebudeme účastnit řady setkání, pokud tam budou i Rusové,” dodala.

Skupina G20 slouží od roku 2008 jako jedno ze zásadních mezinárodních fór pro diskuze o řešení globálních problémů, kromě ekonomických otázek členské státy jednají například o boji s pandemií covidu-19 a o klimatických změnách.

Po ruském útoku na Ukrajinu se nicméně Spojené státy a jejich klíčoví spojenci více soustředí na skupinu nejrozvinutějších ekonomik G7, kde panuje shoda na postupu vůči Rusku. Ve skupině G20 zasedá mimo jiné Čína, Indie či Saúdská Arábie, které dosud ruskou invazi neodsoudily.

Analytik o roli Číny v konfliktu na Ukrajině: Nemůže balancovat vztahy s Ruskem a ekonomické zájmy

Válka na Ukrajině

Yellenová řekla, že americká vláda chce Rusku zamezit v aktivním vystupování ve velkých mezinárodních organizacích. Vyloučení například z Mezinárodního měnového fondu (MMF) je však podle ní nepravděpodobné vzhledem k pravidlům organizace.

Skupině G20 letos předsedá Indonésie, která již dříve řekla, že předsedající země nemůže vyloučit nebo nepozvat na summit jednu z členských zemí. Rozhodnutí o účasti podle Jakarty záleží na každém členském státu.

Rusko odeslalo úroky za dolarové dluhopisy v rublech

Válka na Ukrajině

Jedním z možných setkání, která USA vynechají v případě ruské účasti, by podle mluvčí amerického ministerstva financí mohla být schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí skupiny G20, které je plánované na 20. dubna na okraj zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu. Rusko zatím nedalo jasně najevo, zda chce na tyto schůzky vyslat své zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám