Hlavní obsah

EU se napoprvé neshodla na dalších sankcích proti Rusku

Štrasburk
Aktualizováno

Členské země sedmadvacítky se napoprvé neshodly na nových sankcích proti Rusku. Různé názory měly na embargo na ruské uhlí či na zákaz ruské lodní dopravy.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Vlajky členských zemí EU před budovou Evropského parlamentu ve Štrasburku

Článek

Celkem už pátý balík sankcí sedmadvacítce navrhla Evropská komise. Podle diplomatického zdroje, na který se odvolává ČTK ale jednání nikam nevedla a pokračovat by měla ve čtvrtek.

Červená čára byla překročena, je na čase Rusko izolovat, zní stále silněji od lídrů EU

Evropa

Podle zdroje obeznámeného s průběhem jednání chtěly některé země v čele s Německem jasněji definovat podmínky, za nichž se má EU nadobro odstřihnout od dodávek ruského uhlí. Německo je největším unijním dovozcem tohoto ruského paliva a ještě nedávno odmítalo o úplném embargu mluvit, v úterý však agentura DPA napsala, že německý ministr hospodářství Robert Habeck zákaz podporuje.

Podle agentury Reuters počítala komise v současném návrhu s tříměsíční lhůtou na odstoupení od stávajících kontraktů, diplomaté ji však pověřili doplněním dalších podrobností do nového návrhu, který by měli projednat ve čtvrtek.

USA a Británie zpřísňují

Zatímco členské státy se na společném postupu zatím shodnout nedokázaly, Spojené státy a Británie už zpřísnění sankcí oznámily. Američané postihují ruské banky i další představitele režimu, zakazují také investice v Rusku, oznámil Bílý dům. Postihují i vysoké představitele režimu a jejich rodinné příslušníky, napsal s odvoláním na jeho sdělení list The New York Times.

Británie ve středu zmrazila aktiva ruské instituci Sberbank a Moskevské kreditní bance. Oznámila, že v rámci odvetných opatření za válku na Ukrajině do konce letošního roku ukončí veškerý dovoz ruského uhlí i ropy. Uvalila také sankce na dalších osm oligarchů, informovala agentura Reuters.

USA i Británie zpřísňují sankce

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám