Hlavní obsah

Sankce drtí Rusko víc než covidová krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ekonomika po zavedení tvrdých odvetných sankcí za válečné tažení Kremlu na Ukrajině zažívá šok. Seškrcení dovozu na minimum, skokový nárůst klíčové úrokové sazby na 20 procent (od dubna je na 17 procentech), zmrazené devizové rezervy a hlavně odliv zahraničních firem ze země jí zasadily tvrdou ránu.

Foto: Profimedia.cz

S rostoucí inflací nyní ruská centrální banka bojovat nebude.

Článek

Ruští odborníci citovaní listem Kommersant se shodují, že HDP země letos klesne o více než deset procent.

„Zahájený propad ruské ekonomiky překoná krizi roku 2020 způsobenou koronavirovou pandemií. Míra nejistoty ohledně dynamiky ekonomického vývoje je nezvykle vysoká,“ uvádí v posledním bulletinu s příznačným názvem „O čem vypovídají trendy“ Bank Rossiji.

Ekonomická perestrojka

Se střednědobým receptem na to, „jak z krize ven“, ruské poslance minulý týden seznámila šéfka centrální banky Elvira Nabiullinová. Rusko podle ní čeká od konce jara, začátku léta takzvaná „strukturální transformace“ neboli ekonomická perestrojka, přičemž snižovat rekordní inflaci (16,7 procenta, dosud nejvyšší v tomto století, očekává se další růst) na požadované hodnoty „za každou cenu“ regulátor v plánu nemá.

Další balík sankcí EU vůči Rusku čeká Jourová v příštím týdnu

Domácí

Podle prognózy bude ruskou ekonomickou přestavbu provázet technologická regrese a snížení produktivity práce. Nejvíc zasáhne odvětví silně závislá na moderních zahraničních technologiích, předně strojírenství a elektronický průmysl, ale nejen je, napsal list Kommersant.

Rusko se musí připravit na „opačnou industrializaci“

„Například knoflíky. Vyrábějí se všude možně, ale podle podniků může hledání nových partnerů, (perestrojka) logistiky trvat i několik měsíců. Totéž se týká papírenství: dřevo je naše, ale chemikálie potřebné k bělení (buničiny) se dovážely. Teď výrobci hledají náhradní dodavatele, vyvíjejí vlastní chemikálie, ale to všechno chce čas,“ prohlásila Nabiullinová.

Číňané se lekli sankcí. Rusové mají s jejich kreditkami smůlu

Evropa

Jak moc výkon ruské ekonomiky utrpí, bude záležet na „schopnosti dovážet nebo rychle replikovat zahraniční technologie a také vyvíjet technologie vlastní“.

Analytici ruské centrální banky hovoří o tom, že se Rusko bude muset „přeorientovat na méně kvalitní a dražší dovoz“, napsala agentura RBK.

Podle stejného zdroje vzroste role drobných zprostředkovatelských společností zahraničního obchodu. Očekává se nový boom „maloobchodních pendlerů“ po vzoru „ruských devadesátek“, kdy fyzické osoby zásobovaly maloobchod nedostatkovým zbožím hlavně z Turecka a Číny.

Maďarsko nadále nepodpoří sankce na ruskou ropu a plyn

Stalo se

Rusko se musí připravit na „opačnou industrializaci“: zvyšování objemu výroby méně technologicky vyspělých a méně ekologických výrobků, uvedlo podle agentury RBK oddělení výzkumu a prognóz ruské centrální banky.

Inflace se bude řešit až v roce 2024

„Přenastavení logistických řetězců a zdolávání nových exportních a domácích výrobních výzev nějakou dobu potrvají a vysoká inflace k tomu prostě patří,“ tlumočil vystoupení Nabiullinové před ruskými poslanci list Kommersant.

Ruská centrální banka se podle Nabiullinové nehodlá zabývat tímto klíčovým ukazatelem dříve než v roce 2024.

Inflace v Rusku dosáhla téměř 17,5 procenta, je nejvyšší za 20 let

Ekonomika

Přednost budou mít daňové úlevy pro podnikatele coby hnací motor ekonomické aktivity a dotované hypotéky. K dispozici jsou jen dílčí data, ale např. v březnu se objem úvěrů poskytnutých fyzickým osobám snížil až o 40 procent.

Pro běžné Rusy není nijak povzbudivý ani časový rámec neúprosného vývoje. „Předpokládá se, že nejbližší dva, dva a půl roku se zásadní parametry ,speciální‘ ekonomické situace měnit nebudou“, napsal Kommersant po projevu šéfky ruské centrální banky reagující na sankční postih Ruska v důsledku takzvané „speciální vojenské operace“ proti Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám