Hlavní obsah

Ruský plyn teď do Česka vůbec neteče

Do České republiky se v letošním prvním čtvrtletí nedovezl žádný plyn z Ruska. Z celkového objemu 1,71 miliardy metrů krychlových dovezeného plynu přiteklo 100 procent přes Německo. V pátek to v tiskové zprávě oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Poprvé v moderní historii České republiky se stalo, že jsme se během prvního čtvrtletí roku plně obešli bez dodávek plynu z Ruska. Je to velký úspěch. Nevím o jiné zemi, která by se dokázala z roku na rok zbavit téměř stoprocentní závislosti na dovozu plynu z Ruska,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Jediným místem, odkud se může do Česka ruský potrubní plyn dostat, je Slovensko. Žádný plyn v prvních třech měsících tohoto roku ale tímto směrem nepřitekl. Veškeré dodávky, které přitekly z Německa, tvořily zkapalněný plyn (LNG) z Belgie a Nizozemska a dále plyn z Norska.

Není vyhráno, upozorňuje ministr

Co se týče zásob v plynových zásobnících, tak podle dat MPO vedených od roku 2015, jde k 20. dubnu o nejvyšší hodnotu, jež dosahuje 1 668  milionů metrů krychlových.

Zásadní roli podle Síkely sehrálo snížení spotřeby. „Neznamená to ale, že máme vyhráno. Před letošní zimou bude mít Evropa pro přípravu na zimu k dispozici bez ruských dodávek méně plynu, než měla dřív, takže dodržovat zodpovědný přístup ke spotřebě plynu i nadále bude potřeba,“ nabádá ministr.

Ředitel Pražské plynárenské: Ceny plynu domácnostem ještě snížíme

Ekonomika

Od začátku roku do 16. dubna dosáhla spotřeba plynu podle předběžných propočtů 2,895 miliardy metrů krychlových, což je meziročně o 13,6 procenta méně. Ve srovnání s průměrnou spotřebou za poslední tři roky pak snížení činí dokonce 19,7 procenta.

Nové dodávky LNG z Belgie a Nizozemska meziročně vzrostly o 124 procent z 49,2 TWh na 110,3 TWh.

Díky navýšeným dodávkám LNG jsou nyní zásoby plynu v Evropě na vyšší úrovni než obvykle. „Zatímco průměrná naplněnost zásobníků v EU byla loni na velmi nízké úrovni, nyní jsou evropské zásobníky v průměru naplněné na přibližně polovinu své uskladňovací kapacity,“ uvedlo MPO.

Síkela nicméně upozornil na to, že celkový objem dodávek do Německa bez plynu z plynovodů Nord Stream a Jamal klesl. Za letošní první čtvrtletí bylo meziročně dovezeno až o pětinu méně plynu.

„Podobné to bylo se saldem dovozu a vývozu plynu do České republiky, takže mezinárodní tranzit plynu přes naše území velmi výrazně poklesl. Právě proto je potřeba stále pamatovat na to, že každý ušetřený kubík nám pomáhá s přípravou na příští zimu a s tím, abychom ji zvládli i bez dodávek z Ruska,“ dodal.

Češi letos pokračují v úsporách energií, plyn omezili meziročně o 13,3 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám