Hlavní obsah

Rok od pádu Bohemia Energy: Někteří klienti na tom paradoxně vydělali

Loni 13. října se český energetický trh otřásl v základech. Konec dodávek elektřiny a plynu totiž oznámila skupina Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrnými místy. Kvůli pádu společnosti se klienti firmy octli v režimu dodavatele poslední instance (DPI), což jim výrazně zdražilo účty za energie. S odstupem času se však ukázalo, že z původní nevýhody se někteří díky uzavřené cenové fixaci nyní octli ve výhodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohemia Energy

Článek

„Vzhledem k naprosto bezprecedentní situaci na energetickém trhu s komoditami se skupina Bohemia Energy rozhodla ukončit podnikatelskou činnost, tedy dodávky elektřiny a zemního plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie,“ oznámila 13. října 2021 na svém webu skupina Bohemia Energy.

Její zákazníci se tak ze dne na den octli v režimu DPI, kde jim dodávky elektřiny a plynu zajišťovaly v závislosti na distribučním území společnosti ČEZ, E.ON, Innogy, Pražská energetika (PRE) a Pražská plynárenská. Hlavním problémem ovšem bylo, že dodávky byly za výrazně vyšší cenu, než na jakou byli odběratelé zvyklí u Bohemia Energy.

Cena se totiž odvíjela od aktuální ceny komodity na denním trhu, jelikož dodavatelé poslední instance ji náhle museli pro nové zákazníky nakupovat. Přechod z ochranného režimu DPI na standardní smlouvu s novým dodavatelem za přijatelnější, byť stále vyšší, cenu tak chtěli lidé vyřídit co nejdříve.

Bohemia Energy končí. Milion lidí musí hledat nového dodavatele

Ekonomika

To byl i případ čtenáře Luďka. „Po pádu Bohemia Energy jsem nechtěl setrvávat v režimu DPI ani o sekundu déle, než bylo nutné. Okamžitě jsem si proto sjednal smlouvu u ČEZu,“ řekl Novinkám.

Pád Bohemia Energy a co následovalo

  • Největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR oznámilo ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu loni 13. října.
  • Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala skupina ke konci loňského srpna elektřinu přes 600 000 zákazníkům, plyn téměř 300 000.
  • Po krachu dodavatele energií přecházejí jeho zákazníci k dodavateli poslední instance (DPI). Ten má povinnost okamžitě zákazníka informovat o zahájení dodávek, cenách a podmínkách dodávek.
  • Dodávka elektřiny i plynu dodavatelem poslední instance mohla v době krachu Bohemia Energy trvat nejdéle šest měsíců, novela energetického zákona tuto dobu od července letošního roku zkrátila na tři měsíce.
  • Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).
  • V ČR loni změnilo dodavatele elektřiny rekordní množství zákazníků, podle dat OTE jich bylo 713 783.

Dnes je to „luxusní cena“

Dnes už víme, že tehdejší burzovní ceny (říjen 2021) elektřiny pohybující se kolem 120 až 130 eur za MWh (nyní 400 až 500 eur) a u plynu kolem 40 eur za MWh (nyní 160 eur) byly teprve začátkem prudkého zdražování, které zintenzivnila válka na Ukrajině. Ten, kdo tedy přešel na standardní smlouvu k dodavateli a nechal si cenu zafixovat, z dnešního pohledu na tom paradoxně vydělal.

„Vybral jsem si tříletý fix, abych měl na nějakou dobu klid. U ceny 3,74 Kč za kilowatthodinu v tarifu D57d (elektrické topení) jsem se trochu drbal na hlavě, protože to bylo víc než dvojnásobek toho, co jsem platil dříve. Ale při dnešním srovnání je to cena téměř luxusní a mám ji garantovanou do prosince 2024,“ pochvaluje si Luděk.

Majitelem Bohemia Energy je 32. nejbohatší Čech s majetkem 7,3 miliardy

Ekonomika

Právě ČEZ byl jedním z dodavatelů, který tehdy smlouvu se zafixovanou cenou na dva či tři roky novým klientům nabízel. Této nabídky využily vyšší desítky tisíc lidí. „Bývalí klienti zkrachovalých dodavatelů fixaci volili zejména proto, že v tu chvíli hledali především stabilitu. Těm, kdo nechtěli po špatné zkušenosti energie nějakou dobu řešit, jsme i fixace doporučovali,“ sdělila Novinkám mluvčí Alice Horáková.

Tehdy zafixované ceny u ČEZu vychází výhodněji i v porovnání se zastropovanými cenami elektřiny a plynu. Například dvouletá fixace elektřiny v nejběžnější tarifní sazbě D02d na distribučním území ČEZu vychází s veškerými poplatky na 6472 Kč za MWh. Státem zastropovaná cena garantuje u ČEZu částku 8198 Kč za MWh.

V případě dvouletého fixu na plyn s roční spotřebou nad 7,56 do 15 MWh platí zákazník s veškerými poplatky 2412 Kč. Státem zastropovaná cena přitom odpovídá částce 3334 Kč. V případě, že zákazník zafixoval rovnou na tři roky, vychází ceny elektřiny a plynu ještě o pár stovek výhodněji.

„Pokud je fixovaná cena nižší než ta zastropovaná, bude zákazník platit i nadále nižší fixovanou cenu. Naopak v případě, že by fixovaná cena byla vyšší, tak bychom zákazníkovi fakturovali cenu zastropovanou,“ doplnila Horáková.

PŘEHLEDNĚ: Kolik ušetříte díky zastropovaným cenám energií

Finance

Jako dobrý krok přejít k ČEZu zpětně hodnotí také obec Hodslavice na Novojičínsku, jež po pádu Bohemia Energy sháněla dodavatele elektřiny. Nabízená cena se zastupitelům obce nejprve příliš nezamlouvala, neboť byla třikrát vyšší než ta od Bohemia Energy.

„Ale ceny energií stoupaly. A ta obrovská cena byla jenom na konci roku 2021. Nabídka zněla tak, že to bude garantovaná cena na dva roky. Smlouva byla na roky 2021, 2022 a 2023, kde cena na rok 2022 byla už daleko nižší a na 2023 ještě nižší. Takže teď máme od ČEZu úplně úžasné dobré ceny garantované až do konce příštího roku,“ řekla ČTK starostka obce Pavla Adamcová (Pro Hodslavice).

„Osud klientů Bohemia Energy názorně ukazuje, jak se nešťastná situace může nakonec změnit v ekonomickou výhodu,“ řekl ČTK analytik ENA Jiří Gavor. „Přestože cena byla na tehdejší poměry vysoká, a pokud by nedošlo k válce na Ukrajině, tak by zřejmě časem s lítostí pozorovali lepší nabídky na trhu, nyní jim tyto smlouvy přinášejí klid,“ dodal.

Ceny fixovali i v Innogy a E.ONu

Fixovanou cenu nenabízel jen ČEZ, ale také společnost Innogy, která domácnostem primárně dodává plyn. „Desítky tisíc zákazníků, kteří k Innogy přestoupili ze záchranného režimu DPI na přelomu loňského a letošního roku a uzavřeli novou smlouvu typicky s fixací na tři roky, odebírají z dnešního pohledu energie za výhodných podmínek ve srovnání s aktuální nabídkou,“ potvrdil Novinkám mluvčí Innogy Pavel Grochál.

Vydělali i ti, kteří se rozhodli podepsat se společností E.ON. Ta zákazníkům v DPI nabízela dvouletou fixaci. „První z těchto klientů se zasmluvnili už v říjnu minulého roku a mají tak ještě rok garantovanou cenu energií. Klienti, kteří přešli do našeho portfolia ke konci režimu DPI (březen–duben), tak mají fixované ceny ještě na rok a půl. Vzhledem k dosavadnímu vývoji na energetických trzích se v obou případech jedná o výhodnější podmínky, než za kterých by fixované produkty získávali v současné době,“ řekl Novinkám mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Bohemia Energy odeslala vyúčtování všem svým bývalým klientům

Ekonomika

Naopak PRE či Pražská plynárenská už tehdy produkty s fixací ceny nenabízely. „Vzhledem k turbulentní situaci na velkoobchodním trhu s elektřinou nenabízíme fixaci ceny vůbec. Ani nyní nově příchozím zákazníkům,“ řekl za PRE mluvčí Karel Hanzelka.

Bohemia Energy svým ukončením činnosti spustila vlnu pádů několika dalších, avšak značně menších dodavatelů. Jen den poté skončila společnost Kolibřík Energy s 28 tisíci zákazníky. Dále následovaly například Ray Energy (3000 odběratelů), Microenergy (760 odběratelů), Český Energetický Dodavatel (7216 odběratelů), Františkovy energie (4985 odběratelů), Lumius (1500 odběratelů) či jako zatím poslední Conte (1308 odběratelů), která skončila v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám