Hlavní obsah

Přispějte nám na testování pendlerů, žádají stát firmy ze severní Moravy

Právo, Denisa Doležalová

Firmy z Moravskoslezského kraje stále více ekonomicky zatěžuje povinnost pravidelně testovat přeshraniční pracovníky kvůli koronaviru. Měsíčně dávají na testy statisícové částky, pendleři musí být testováni na covid-19 co 14 dnů. Obrátily se proto s žádostí o pomoc na Krajskou hospodářskou komoru Moravskoslezského kraje.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Jednoznačně požadujeme, aby se stát podílel na testování. Je to státní nařízení, tak ať se k tomu stát postaví. V naší společnosti nám od února přibylo 150 zaměstnanců z důvodu velké zakázky pro IKEU, našeho největšího zákazníka. Jenže polský zaměstnanec je teď pro nás prostě o tři tisíce korun měsíčně dražší,“ postěžoval si například vedoucí personalistiky a mezd společnosti Kovona Systém Radomír Mikoláš.

Podle mluvčí komory Ilony Honusové byla firmám v této věci přislíbena pomoc. „Vedení komory bude lobbovat za příspěvek na testy, dostupnost testů a také za sjednocení pravidel na krajské úrovni. Současně budeme požadovat, aby stát tlačil na laboratoře testující pendlery na covid-19 k minimalizaci nákladů a aby se snížila frekvence testování pendlerů na jeden měsíc,“ sdělil předseda představenstva komory Jan Březina.

Moravskoslezští hygienici v pondělí večer informovali, že od pátku v Moravskoslezském kraji přibylo 88 nakažených. Stále je nejvíce nemocných na Karvinsku, přibývá pozitivně testovaných i v okresech Frýdek-Místek a Ostrava. Naopak na Bruntálsku není žádný nakažený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám