Hlavní obsah

Polovina Čechů by při ztrátě zaměstnání z úspor nevyžila déle než tři měsíce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez hlavního příjmu by polovina českých domácností finančně nevydržela déle než tři měsíce. Navzdory tomu si pravidelně odkládá část svého příjmu pro případ potřeby jen třetina (32 %) ekonomicky aktivních lidí. Vyplývá to z průzkumu ČSOB a výzkumné agentury STEM/MARK zaměřeného na finanční gramotnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Ačkoliv míra nezaměstnanosti v Česku byla v červenci na úrovni 8,2 %, je nutné si uvědomit, že reálně jde o půl miliónu lidí, kteří jsou bez práce a bez příjmu, jenž by jejich domácnosti zajistil solidní životní úroveň,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že o jedno pracovní místo se tak v současnosti uchází průměrně 13 zájemců.

Výzkum také odhalil, že třetina Čechů nemá ponětí, jak by se zachovala, kdyby se dostala do finanční tísně. Nejčastěji jde o lidi se základním vzděláním bez maturity a o lidi mladší 30 let.

Pomůže rodinný rozpočet

Cestou, jak se finanční tísni vyhnout, je pravidelné sestavování rodinného rozpočtu. Tento systém však funguje pouze v 16 % českých domácností.

Každá domácnost by měla mít vytvořený tzv. finanční polštář ve výši šesti až devíti měsíčních platů. „Neměla by je však mít uložené na běžném účtu, jehož úroky jsou prakticky nulové, ale ideálně na spořicích či termínovaných účtech, které mohou přinést zajímavější zhodnocení,“ doporučuje Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám